Nieuws/Financieel
74691
Financieel

Nederland onder loep van financiële wereld

Amsterdam - De financiële markten houden vandaag de Tweede Kamerverkiezingen scherp in de gaten. Wereldwijd zijn beleggers benieuwd hoe de uitslag hier gaat uitvallen na de rel met Turkije. Vooraanstaande financiële media - van zakenkrant Financial Times tot aan persbureau Bloomberg en zakenzender CNBC - zijn daarom massaal naar Nederland afgereisd.

Tot nu toe bereiden de financiële markten zich ontspannen voor op de verkiezingen. Alleen als de PVV van Geert Wilders een grote overwinning boekt, kan dat tot onrust op de obligatiemarkt leiden. Een monsterscore voor Wilders vergroot namelijk de kansen van zijn geestverwant Marine Le Pen bij de Franse presidentsverkiezingen in april en mei. Le Pen heeft gedreigd dat Frankrijk (gedeeltelijk) uit de euro stapt als zij president wordt.

Volgens hoofdeconoom Léon Cornelissen van vermogensbeheerder Robeco hoeven beleggers echter niet ongerust te zijn, ook niet als Wilders vanavond de VVD van premier Mark Rutte zou verslaan. „De kans dat Wilders in een nieuw kabinet komt, is onwaarschijnlijk. Bovendien krijg je eerst een oeverloze kabinetsformatie en zegt de verkiezingsuitslag ook weinig over het nieuwe kabinetsbeleid”, benadrukt Cornelissen.

Econoom Anna Stupnytska van beleggingsfondsenaanbieder Fidelity gaat ervan uit dat premier Rutte na de verkiezingen zijn derde kabinet mag gaan leiden. „Rutte heeft daarvoor dan wel de steun van CDA, D66, GroenLinks en mogelijk de PvdA nodig”, voorspelt Stupnytska.

Mocht de PvdA vanavond een zware nederlaag lijden en niet in het nieuwe kabinet komen, dan moet de sociaal-democraat Jeroen Dijsselbloem niet alleen plaatsmaken als minister van Financiën. Hij dient dan ook op te stappen als voorzitter van de Eurogroep. „Gelukkig voor Dijsselbloem gaat de kabinetsformatie waarschijnlijk lang duren”, verwacht Cornelissen van Robeco. „Dus hij kan best nog een tijdje voorzitter van de Eurogroep blijven.”

Ook handelaren op de obligatiemarkt liggen tot nu toe niet wakker van de verkiezingen. De Nederlandse overheid slaagde er dinsdag zelfs in om in slechts vier minuten bijna €2,3 miljard op te halen met een vijfjarige staatslening. Het ministerie van Financiën verdient er miljoenen euro’s aan, want het schuldpapier werd bij internationale beleggers geplaatst tegen een negatieve rente van 0,2%. „Beleggers maken zich blijkbaar geen zorgen over de politieke risico’s die gepaard gaan met de populariteit van de eurosceptische partij van Wilders”, aldus obligatiestrateeg Kim Liu van ABN Amro.

Het vertrouwen van de financiële wereld in Nederlandse staatsobligaties is ook groot, omdat het schuldpapier de hoogste kredietstatus heeft bij de beoordelaars Standard & Poor’s en Fitch. Nederlandse staatsleningen worden bovendien al eeuwen als een veilige belegging gezien. Ons land is zijn financiële verplichtingen namelijk altijd nagekomen.

Beleggers hebben iets minder vertrouwen in Franse staatsleningen. Daarom is de handel in Frans schuldpapier gevoeliger voor verkiezingsnieuws. „Dat zag je deze maand bijvoorbeeld toen er geruchten waren dat Alain Juppé, de burgemeester van Bordeaux, zou gaan meedoen aan de presidentsverkiezingen”, aldus rentestrateeg Benjamin Schröder van ING.