Nieuws/Financieel
747028
Financieel

Bedenktijd bij overnames 250 dagen

Bij overname van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven wil het nieuwe kabinet na het bod een wachttijd van 250 dagen inlassen.

DFT

Dat stellen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in hun regeerakkoord. Die periode is korter dan het jaar bedenktijd dat minister Kamp (Economische Zaken) in mei voorstelde. In die periode van 250 dagen kan het bedrijf alle voors en tegens van een overnamebod afwegen.

Aanleiding voor de discussie waren de overnamepogingen van buitenlandse partijen van AkzoNobel en Unilever. Een wachttijd is nodig om bedrijven ervoor te behoeden dat ze door bijvoorbeeld hedgefondsen en snel van de beurs gehaald worden en in delen naar de hoogste bieder gaan, waarbij doorgaans talloze ontslagen vallen.

Specifieke bescherming

Het voorbehoud bij de grens van 250 dagen bedenktijd is dat die ingreep het kapitaalverkeer van het bedrijf niet mag raken.

Het nieuwe kabinet vindt dat het opwerpen van grote barrières zich wel slecht verhouden tot de open Nederlandse economie. Maar vitale sectoren verdienen „specifieke bescherming”, stellen de fracties. Die kunnen alleen met „actieve goedkeuring” van aandeelhouders, personeel en bestuur worden overgenomen.

„We nemen maatregelen voor de verschuiving van invloed van bepaalde activistische aandeelhouders die vooral gericht zijn op de korte termijn naar aandeelhouders en stakeholders die belang hebben bij waardecreatie op de lange termijn”, stellen de partijen in de het akkoord ’Vertrouwen in de toekomst”.

Eerder noemde beleggersvereniging Eumedion een time-out van 365 dagen „onjuist en naïef”.