Nieuws/Financieel
74752
Financieel

Analyse

Fed in normaal vaarwater

Federal Reserve-topvrouw Janet Yellen

Federal Reserve-topvrouw Janet Yellen

Amsterdam -

Federal Reserve-topvrouw Janet Yellen

Federal Reserve-topvrouw Janet Yellen

Het optimisme over de Amerikaanse economie lijkt ook door te sijpelen in het statige Eccles Building, het hoofdkantoor van de Federal Reserve. Woensdagavond verhoogt het stelsel van Amerikaanse centrale banken de rente met 0,25%. Althans, als we de meeste analisten en Fed-watchers moeten geloven.

Het speuren naar aanwijzingen over het rentebeleid is bijna een kunstvorm op zich. Vooral het taalgebruik van Fed-voorzitter Janet Yellen ligt onder de loep. In haar toespraak van begin maart gebruikte ze woorden als ’kracht’, ’groei’ en ’vertrouwen’ om de Amerikaanse economie te beschrijven. Sinds 2010 waren die woorden niet zo vaak gebruikt in een Fed-toespraak, turfde een financieel onderzoeksbureau. Oftewel, ruim baan voor een renteverhoging, zo lijkt het.

En daar houdt het niet op. De kans dat de rente na morgen dit jaar nog verder omhoog gaat, wordt ook steeds groter geacht. Uit een peiling van Bloomberg blijkt dat economen dit jaar na morgen nog twee renteverhogingen verwachten.

Daarmee lijkt de centrale bank heel langzaam weer in normaler vaarwater te komen. Maar met drie renteverhogingen dit jaar zou de rente uitkomen in een bandbreedte van 1,25 tot 1,5%. Historisch gezien is dat nog steeds heel laag. Bovendien staat er nog altijd $4,5 biljoen aan schuldpapier, grotendeels opgekocht tijdens de crisis, op de balans.

Het is de vraag hoe blij president Trump is met de ’normalisering’ van het monetair beleid van de Fed. Een aansterkende Amerikaanse economie zal zijn populariteit goed doen. Bovendien was hij tijdens de verkiezingsstrijd zeer kritisch op de ruime koers onder Janet Yellen. Die zou politiek bedrijven door de rente laag te houden.

Maar de belangen van kandidaat Trump zijn niet dezelfde als die van president Trump. Hij is meer gebaat bij een lage rente, als hij tenminste nog werk gaat maken van zijn plannen om de economie te stimuleren. Daarvoor moet hij miljarden aantrekken op de kapitaalmarkt. En hoe lager de Fed de rente houdt, hoe goedkoper de Amerikaanse overheid kan lenen.

Wat de Fed doet, heeft namelijk gevolgen voor de rente op Amerikaanse staatsobligaties. De rente die de Fed vandaag naar verwachting verhoogt, is de beleidsrente. Dat is het tarief dat banken elkaar berekenen voor het lenen van geld voor een nacht. De rente op staatsobligaties is hier een gewogen gemiddelde van. Wanneer de Fed de rente verhoogt, dan werkt dat ook door in de tarieven die de overheid betaalt op staatsobligaties. Be careful what you wish for, Mister President.