Nieuws/Financieel
749211469
Financieel

Wall Street voorzichtig uit de startblokken

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag zonder grote koersbewegingen aan de handelsdag begonnen. Wederom blijven de ontwikkelingen aan het handelsfront de aandacht van beleggers op Wall Street opeisen. Ook zijn er cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen, terwijl chipconcern Broadcom met resultaten naar buiten kwam.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,2 procent hoger op 27.222 punten. De brede S&P 500 stond vlak op 3009 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,2 procent tot 8177 punten.

Daarnaast wordt alvast uitgekeken naar de beleidsvergadering van de Federal Reserve volgende week. Na de rentestap van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag wordt ook in de Verenigde Staten gerekend op een nieuwe renteverlaging door de Amerikaanse koepel van centrale banken.

Soja

Peking moedigt binnenkort Chinese bedrijven aan om Amerikaanse landbouwproducten als soja en varkensvlees te kopen, aldus het ministerie van Handel. Met deze stap willen de Chinezen een handreiking doen aan de Amerikanen voordat de twee economische grootmachten volgende maand op hoog niveau weer in gesprek gaan over handel. Verder liet president Donald Trump weten eventueel open te staan voor een interim-handelsdeal met China, waarbij importtarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden en in bepaalde gevallen zelfs ongedaan gemaakt.

Voorbeurs werd bekend dat de winkelverkopen in augustus met 0,4 procent zijn gestegen op maandbasis. Dat was sterker dan economen hadden verwacht. Kort na aanvang komt de Universiteit van Michigan met een voorlopige raming over het consumentenvertrouwen in september. In augustus zakte de vertrouwensindex nog naar het laagste niveau in drie jaar.

Bij de bedrijven ging Broadcom 2,6 procent omlaag. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal, maar de nettowinst daalde. De chipfabrikant hield vast aan zijn omzetverwachting voor het gehele boekjaar. In juni werd de omzetprognose neerwaarts bijgesteld.