Nieuws/Financieel
749317
Financieel

Moeilijker voor financieel kwetsbare man

De één miljoen mannen die ’financieel kwetsbaar’ zijn, hebben daar vaker last van dan de twee miljoen economisch onzelfstandige vrouwen in ons land.

Iemand die minder verdient dan het bijstandsniveau wordt, ongeacht de thuissituatie, financieel kwetsbaar of economisch onzelfstandig genoemd.

Veel vrouwen die een inkomen onder het bijstandsniveau hebben, zijn echter onderdeel van een tweeverdienersgezin, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag publiceert. Veel economisch onzelfstandige mannen leven alleen en moeten dus zichzelf bedruipen.

Om die reden heeft de economische crisis, met de bijbehorende hoge werkloosheid, veel meer invloed gehad op de economische zelfstandigheid van mannen dan op die van vrouwen. Het aantal vrouwen dat financieel kwetsbaar was, is sinds 2011 bijna elk jaar gedaald. Onder mannen liep het aantal financieel kwetsbaren tijdens de crisis op.

De meeste financieel kwetsbare mannen zijn óf pas volwassen of lopen juist tegen hun pensioen aan. „Het prepensioen blijkt niet altijd een voldoende groot inkomen te zijn”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.