Nieuws/Financieel
7551695
Financieel

Langdurig zieke medewerker moet worden ontslagen

Wie langdurig ziek is, moet op zijn verzoek ontslagen kunnen worden.

Wie langdurig ziek is, moet op zijn verzoek ontslagen kunnen worden.

Amsterdam - Werknemers die langdurig ziek zijn en geen loon meer krijgen, moeten worden ontslagen en daarbij een ontslagvergoeding krijgen. Werkgevers mogen de zogenoemde ’slapende dienstverbanden’ niet aanhouden om onder de ontslagvergoeding uit te komen, heeft de Hoge Raad geoordeeld.

Wie langdurig ziek is, moet op zijn verzoek ontslagen kunnen worden.

Wie langdurig ziek is, moet op zijn verzoek ontslagen kunnen worden.

De hoogste rechter van ons land neemt zo het advies over dat de advocaat-generaal in september uitbracht.

Nederland telt naar schatting enkele duizenden werknemers met een slapend dienstverband. Zij zijn allemaal langdurig ziek, hebben twee jaar lang loon doorbetaald gekregen, en zijn daarna teruggevallen op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Tegelijkertijd hoeft hun baas ze geen loon te betalen, maar ook niet te ontslaan. In het specifieke geval waarover de Hoge Raad nu een oordeel geveld heeft scheelt dat enkele tonnen.

Inmiddels is er een wet die ervoor zorgt dat zulke hoge ontslagvergoedingen door het UWV worden gecompenseerd. Het argument van werkgevers dat ze door het beëindigen van slapende dienstverbanden op kosten worden gejaagd, gaat dus niet meer op. Bovendien getuigt het van ’goed werkgeverschap’ om een arbeidsongeschikte werknemer op diens verzoek te ontslaan en een ontslagvergoeding te betalen, aldus de Hoge Raad.

Aan de slag

Als er nog een kans is dat een arbeidsongeschikte werknemer weer aan de slag kan, hoeft de werkgever die medewerker niet te ontslaan.

De uitspraak van de Hoge Raad is richtinggevend voor alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland. De advocaat in de huidige zaak, Stefan Sagel, sprak eerder al de verwachting uit dat nu meer mensen naar de rechter stappen om uit een slapend dienstverband te komen.

Hij spreekt nu voor een „enorme opsteker” voor de duizenden mensen in een soortgelijke situatie. „Het feit dat iemand vlak voor zijn pensioen zit, is geen geldige reden om een slapend dienstverband aan te houden.”

Ook vakbond CNV Vakmensen is opgetogen. „Duizenden werknemers zitten onterecht gevangen in een slapend dienstverband. We sporen werkgevers aan om alle slapende dienstverbanden nog voor het einde van het jaar op een nette manier te beëindigen. Dit heeft allemaal al veel te lang geduurd”, zegt voorzitter Piet Fortuin.