Nieuws/Financieel
756128604
Financieel

NN gaat aandeelhouders weer belonen

DEN HAAG (AFN) - Verzekeraar NN Group, het bedrijf achter Nationale-Nederlanden, gaat zijn aandeelhouders weer belonen met een tussentijds dividend en het inkopen van eigen aandelen. Dat maakte het concern bekend bij zijn halfjaarcijfers. Daarin voerde de verzekeringsgroep zijn operationele winst op dankzij verdere kostenbesparingen.

Verzekeraars hielden zich eerder dit jaar nog aan de dringende oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om, gezien de onzekerheid rond de coronapandemie, voorlopig geen dividend uit te keren of aandelen in te kopen. Vervolgens liet de toezichthouder dit gebod varen, omdat de sector te midden van de crisis stabiel genoeg bleek.

NN stelt nu een tussentijdse winstuitkering voor van 2,26 euro per aandeel. Daarin zit ook het slotdividend over vorig jaar inbegrepen, waarvan de uitbetaling werd uitgesteld. Ook gaat de Nederlandse verzekeraar voor nog een 67 miljoen euro aandelen inkopen, als onderdeel van het voornemen om 250 miljoen euro aan dit programma te besteden. Aandeelhouders profiteren van die inkoop, omdat het de koers van hun aandelen stuwt en de winst per aandeel hoger uitvalt als er minder stukken in omloop zijn.

Corona

In de eerste zes maanden steeg de operationele winst van NN naar 926 miljoen euro, tegenover 914 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij geeft NN wel aan dat de coronapandemie op de resultaten heeft gedrukt, met een geschat bedrag van rond de 30 miljoen euro. Zo belemmerden lockdowns de verkoop van nieuwe producten in Europa en Japan en ontving NN als grote belegger minder dividend.

De mate waarin NN nieuw kapitaal kon aantrekken was dan ook lager dan in de eerste helft van 2019. De nettowinst daalde op jaarbasis met bijna 48 procent tot 587 miljoen euro, maar dat komt vooral doordat NN vorig jaar profiteerde van herwaarderingen van zijn portefeuille. De kapitaalbuffer, gemeten volgens de richtlijn Solvency II, daalde drie procentpunten tot 221 procent. Dat is het gevolg is van het dividendvoorstel en de aandeleninkoop.

"Applaus van beleggers, maar kapitaalgeneratie is punt van zorg"

Dit vindt DFT-verslaggever Edwin van der Schoot:

„NN, het moederbedrijf van Nationale Nederlanden, krijgt de handen op elkaar bij beleggers omdat het de dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen hervat, inclusief alle transacties die tijdens het eerste halfjaar in de ijskast zijn gezet op last van de toezichthouders in verband met de coronapandemie. Dat mag ook wel bij een solvabiliteit van 231%. Ook noemt topman David Knibbe de prestaties van de levensverzekeringsbedrijven in zowel Nederland als Japan solide. Tot slot lijkt het lek boven bij NN’s schadetak, die jarenlang kwakkelde, maar nu gezonde marges van ruim 5% laat zien. Punt van zorg kan het dalen van de kapitaalgeneratie zijn, dat is op de lange termijn belangrijk voor het dividend. NN wil dit jaar op jaar met 5% laten groeien, maar moet nu een daling van 22% laten zien. De vraag is, hoeveel daarvan door corona komt, en hoeveel door structurelere problemen zoals de lage rente. Tot slot zal het activist Elliott deugd doen dat NN 20% meer hypotheken verkocht - 15.000 in totaal – omdat dit het soort illiquide beleggingen zijn waar NN meer in zou moeten investeren, aldus deze kritische aandeelhouder.”

Volg Edwin van der Schoot op Twitter: @evdschoot