Nieuws/Financieel
758680999
Financieel

Apple en Tesla geven Wall Street grootste dreun sinds juni

Beurzen in New York zijn donderdagavond fors lager gesloten. De Dow Jones kelderde even met meer dan 1000 punten. Techaandelen zoals Apple en Tesla gingen in de uitverkoop, nadat hun koersen afgelopen maanden extreem waren opgelopen.

De Dow Jones-index sloot na een heftige handelsdag met 807,77 punten verlies of 2,8% teruggang bij 28.292,73 punten. Dat was sinds juni niet meer gebeurd.

De S&P 500-index werd eveneens stevig getroffen na 3,5% verlies bij 3455,06 punten. Het grootste verlies was voor de technologiebeurs Nasdaq die een correctie van 5% moest verwerken.

Volumes waren ruim boven het weekgemiddelde gekomen. Sinds juni zijn de verkopen niet zo sterk geweest. De VIX- of ’bibberindex’, die de volatiliteit in de markt weergeeft, kwam weer boven 30 punten.

,,Iemand heeft op de verkoop-knop voor techaandelen gedrukt”, aldus een analist van Vital Knowledge. ’Sell tech, buy dreck’ was het credo volgens de analist. ,,En eerder getroffen aandelen werden opgeraapt.”

Macronieuws

Het aantal Amerikanen dat zich tot de overheid wendde voor een werkloosheidsuitkering is vorige week weer gedaald tot onder de 1 miljoen. Volgens de Amerikaanse overheid werden 881.000 aanvragen ingediend in de week eindigend op 28 augustus.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector, met bijvoorbeeld luchtvaart, horeca en detailhandel, bleek volgens het indexcijfer 56.9 van onderzoeksinstituut ISM in augustus minder sterk gegroeid dan een maand eerder (58,1). Maar economen rekenden in doorsnee op een niveau van 57.

De olieprijs zakte weg. Een vat Amerikaanse WTI werd 0,5% goedkoper.

In de obligatiemarkt ging de yield of vergoeding de beeldbepalende 10-jaar Amerikaanse staatsobligatie licht omlaag tot 0,631%. Goud ging 0,4% terug tot $1937.

Apple zakt 7%

Apple raakte 8,3% kwijt, Microsoft daalde 6% en Google-moeder Alfabet dipte met 4,8%.

Chipmaker Nvdia daalde 9,3%. Netwerkbedrijven en cybersecurityaandelen gingen keihard terug: Juniper -7,5%, Skyworks -8,7%, Qorvo -9,8%.

Het socialmediabedrijf Facebook zakte 6%. Het meldde politieke advertenties te zullen blokkeren in de week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november.

Twitter daalde 4%.

Cloud-opslagleverancier Salesfore ging, met rond 6% weging in de Dow Jones, met 4% terug.

Bij de aandelen viel verder Tesla op, dat 9% verloor. De grote aandeelhouder Baillie Gifford heeft zijn belang in de batterijautoreus verkleind. Hij verwees naar de problemen met de nieuwe uitgifte door Tesla van het aantal aandelen ter waarde van $5 miljard. Het bedrijf verloor de afgelopen drie dagen al ruim 18% van zijn beurswaarde.

Bij de winnaars stonde de cruisemaatschappijen Carnival, Carribean en Norwegian weer bovenaan, gekocht na grote dieptepunten.

Wat betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee? Beluister hier de podcast van DFT