Nieuws/Financieel
759331234
Financieel

VS: China maakt zich schuldig aan ’valutamanipulatie’

De maatregel van China om de waarde van de eigen munt te laten zakken tot dicht tegen een recordlaagte tegenover de dollar valt onder de noemer ’valutamanipulatie’. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën gezegd, nadat president Trump dezelfde beschuldiging al via Twitter uitte.

Volgens Trump zal deze grote inbreuk op de valutamarkten China op termijn sterk gaan verzwakken. Peking stond maandag toe dat de yuan zakte naar het laagste niveau in tien jaar, en schortte de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op.

China heeft een ruim een jaar lang geprobeerd om Trump te bewegen af te zien van hogere importtarieven. De aankondiging van Trump spoorde China aan terug te slaan. De nieuwe Amerikaanse sancties zouden per september ingaan. China had eerder al gewaarschuwd dat het met tegenmaatregelen zou komen.

De Verenigde Staten hebben China opgeroepen valutatransacties in de toekomst transparanter en eerlijker te laten verlopen. Minister van Financiën Steven Mnuchin zal hierover besprekingen starten met het Internationaal Monetair Fonds.

De oplaaiende handelsoorlog zet de financiële markten onder druk. Beleggers zochten hun heil in 'veilige' investeringen als goud, de Japanse yen en Amerikaanse staatsobligaties. Wall Street beleefde de grootste verliesdag van 2019 tot nu toe.