Nieuws/Financieel
760993558
Financieel

DSM en Adyen in vlakke AEX uitschieters

Elisa van der Meijden luidde gong om te vieren dat het Wereldkerstcircus in Carre 35 jaar bestaat.

Elisa van der Meijden luidde gong om te vieren dat het Wereldkerstcircus in Carre 35 jaar bestaat.

Amsterdam - Beleggers deden het op de eerste dag van de korte beursweek rustig aan. Na minimale schommelingen sloot de AEX vlak. Tegenover mooie winsten van DSM en Galapagos stonden stevige verliezen voor Adyen en ArcelorMittal.

Elisa van der Meijden luidde gong om te vieren dat het Wereldkerstcircus in Carre 35 jaar bestaat.

Elisa van der Meijden luidde gong om te vieren dat het Wereldkerstcircus in Carre 35 jaar bestaat.

De AEX sloot onveranderd op 609,2 punten. De AMX steeg 0,2% naar 909,3 punten. Morgen wordt er slecht een halve dag gehandeld. De beurzen zijn gesloten op woensdag en donderdag, allemaal vanwege Kerstmis.

Elders in Europa kwamen de beursgraadmeters ook nauwelijks van hun plaats. De Franse CAC-40 en de Britse FTSE 100 klommen 0,6% respectievelijk 0,2%. De Duitse DAX liet 0,1% liggen.

De Amerikaanse beursgraadmeters stonden bij sluiting van de Europese beurzen 0,2% tot 0,4% hoger.

Beleggers reageerden nauwelijks op de aankondiging vanuit China dat de importtarieven op 859 Amerikaanse producten omlaag gaat. „Na de onlangs bereikte handelsdeal werd dit al verwacht”, meldt handelaar Gert Berendse van ING.

In de AEX ligt het handelsvolume grofweg 40% onder het gemiddelde. Voor de Euro Stoxx 50 is dit zo’n 30%. Berendse: „Het aantal spelers is wat minder. Vroeger gingen handelsdesks echt dicht, maar dat is nu niet meer zo. Iedereen heeft wel een bezetting. Dat geldt ook voor institutionele beleggers als pensioenfondsen.”

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigden speciaalchemiebedrijf DSM en biotechnologiebedrijf Galapagos met plussen van 0,9% en 0,8% bovenin. Chipmachinefabrikant ASML steeg 0,7%.

Betalingsdienstverlener Adyen belandde met een verlies van 1,9% onderaan. Staalgigant ArcelorMittal verloor 1,3%.

De financiële instellingen hadden het ook zwaar. „Mogelijk in reactie op de uitspraak van DNB-directeur Klaas Knot dat de rentes in Europa nog wel vijf jaar laag kunnen blijven. Mij lijkt dat wel erg lang. Nu de salarissen duidelijk stijgen, neemt de inflatie toe. Je zou dan verwachten dat de rente omhoog gaat”, laat Berendse weten. Vermogensbeheerder Richard Abma van OHV denkt eveneens dat de obligatierentes hun recente opmars in de komende maanden zullen vervolgen. „De ECB zal de korte rente nog zeker twee tot drie jaar laag houden. Maar nu de economische machine steeds beter begint te draaien, kunnen de lange rentes omhoog. Zeker indien landen als Duitsland en Nederland met de verkiezingen in aantocht fiscaal gaan stimuleren.”

Abma schrijft de terugval van de verzekeraars en banken vooral toe aan winstnemingen, na een paar mooie weken. ING verloor 1,1%. NN Group en Aegon leverden 0,7% respectievelijk 0,8% in.

Prosus debuteerde vandaag in de AEX-index, maar beleeft daar vooralsnog geen plezier aan. Het investeringsfonds raakte 0,8% kwijt.

Bij de middelgrote fondsen eindigde kunstmestfabrikant OCI met een plus van 2,5% aan kop.

Takeaway, het fonds dat zijn plaats aan Prosus heeft moeten afstaan, won als nieuwbakken Midkap-fonds 0,6%. Onderin bungelden de toeleverancier aan de chipsector ASMI en technologiebedrijf TKH met minnen van 1,2% en 1,1%.

Bij de smallcaps viel de daling van 3,5% bij biofarmaceutisch bedrijf Pharming op, na het nieuws dat Goldman Sachs en DWS hun belang hebben vergroot tot 5,2% respectievelijk 3,2%.

Kiadis Pharma verloor 1,8%.

Ajax won 1,9%. Concurrent AZ ging zaterdag in de competitie onderuit tegen Sparta.

Bij de lokale fondsen noteerde Curetis 32,2% hoger. Het biotechnologiebedrijf heeft succes met een diagnosesysteem in de Verenigde Staten. Biochemisch technologiebedrijf Avantium klom 3,9%, na de benoeming van een financieel topman.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android