Nieuws/Financieel
762491585
Financieel

Wall Street beperkt schade; hoofdrol voor Disney

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York drongen vrijdag het verlies terug. Nog altijd is het wachten op overeenstemming in Washington over een nieuw steunpakket om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. Verder blijven de moeizame onderhandelingen rond de Brexit voor onzekerheid zorgen.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 30.046 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent tot 3663 punten en techgraadmeter Nasdaq speelde 0,2 procent kwijt tot 12.377 punten.

De Democraten en Republikeinen in het Congres discussiëren nog altijd over de vorm en omvang van het stimuleringspakket. Mogelijk dat de gesprekken tot de kerstdagen duren. Verder lijkt het er niet op dat de Britten en de EU tot een handelsakkoord zullen komen. De Britse premier Boris Johnson waarschuwde dat de kans groot is dat de onderhandelingen mislukken. Ook Brussel is somber over de slaagkans van een deal.

Walt Disney sprong 13,6 procent vooruit. Het entertainment- en mediaconcern maakte bekend nieuwe films van Star Wars en Indiana Jones te maken. Ook wil het bedrijf veel meer series op streamingdienst Disney+ uitbrengen die zijn gebaseerd op zijn Marvel- en Star Wars-filmreeksen.

Verder verwerken beleggers het nieuws dat een onafhankelijk expertpanel aan toezichthouder FDA adviseert om snel goedkeuring te geven aan het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Pfizer verloor evengoed 1,5 procent en ook BioNTech zakte 1,7 procent.

Woningverhuurplatform Airbnb verloor bijna 4 procent aan beurswaarde, na het spectaculaire debuut op donderdag. Chipmaker Qualcomm leverde ruim 7 procent in na berichten dat Apple zijn eigen modemchips voor iPhones wil gaan maken.

Creditcardmaatschappij Mastercard (min 1,2 procent) stond ook bij de dalers. Het Britse hooggerechtshof heeft groen licht gegeven voor een zogeheten class action-rechtszaak die het bedrijf 18,5 miljard dollar kan gaan kosten. Mastercard wordt ervan beschuldigd tientallen miljoenen Britten jarenlang te hoge kosten te hebben laten betalen.