Nieuws/Financieel
763402617
Financieel

Klok tikt voor Tiktok

Amsterdam - Microsoft heeft van de Amerikaanse president Donald Trump 45 dagen gekregen om de Amerikaanse activiteiten van Tiktok over te nemen van het Chinese moederbedrijf Bytedance. Trump dreigde eerder de app in Amerika te verbieden, vanwege het risico op spionage door de Chinese overheid.

Volgens persbureau Reuters heeft afgelopen zondag een telefoongesprek plaatsgevonden tussen Microsoft-ceo Satya Nadella en Trump. De president zou toch akkoord gaan met een overname, die uiterlijk 15 september moet plaatsvinden. Trump eist ook dat bij een overname ’een aanzienlijk bedrag’ naar de Amerikaanse schatkist gaat.

Microsoft meldde maandag dat het eerder gestaakte gesprekken rond de overname van de app die vooral populair is bij jongeren en kinderen de komende weken zal voortzetten. Het bedrijf zal er bij een deal onder andere voor zorgen dat alle privédata van Amerikanen die van buitenlandse servers verwijderd zal worden en voortaan alleen zal worden bewaard binnen de VS, meldt Microsoft in een verklaring. Het Europese netwerk van TikTok blijft buiten een overname.

Vrijdag had Trump nog laten weten dat hij een overname niet zag zitten, maar volgens Reuters zou hij onder druk van adviseurs en partijgenoten van mening zijn veranderd. Met een totale ban van TikTok zou hij jongere kiezers tegen zich in het harnas kunnen jagen.

De Amerikaanse overheid wantrouwt TikTok omdat Chinese veiligheidsdiensten via de app in staat zouden zijn om te spioneren bij Amerikaanse burgers. Militairen mogen sinds eind vorig jaar de app niet meer op hun telefoons hebben. India heeft de app inmiddels helemaal verboden. In Nederland doet de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek vanwege zorgen dat privédata van kinderen mogelijk onvoldoende beschermd is.