76405
Geld

Investering komt niet zomaar terug in de verkoopprijs

Klus je huis verkoopklaar

Amsterdam - De lente is begonnnen en wie daarmee kluskriebels krijgt, kan daar maar beter gehoor aan geven. Een opgeknapt huis werkt altijd in je voordeel, zeker als je het wilt verkopen. Maar hoe verstandig is het op om te rekenen op een volledige terugbetaling van de uitbouw of nieuwe badkamer?

Veel mensen denken dat ze de uitbreiding van hun huis flink zullen terugzien in de (verkoop)waarde van hun woning. En dat de nieuwe keuken en de moderne toiletpot zich zullen uitbetalen. „Dan moet ik ze helaas teleurstellen”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Wie zijn huis voor €50.000 heeft verbouwd, ziet dat hooguit voor de helft terug.”

Een dakkapel wil ook nog wel eens wat met de waarde van een huis doen. „Maar die €7.000 die je daarin hebt gestopt, verdien je eveneens niet één op één terug, maar het huis wordt wel meer waard.” Dat is ook de ervaring van Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar. Hij tipt: „Maak je aanbouw zo groot mogelijk, meters gaan mee in de waarde van je huis en dat blijft zo.”

Daniël Millenaar, makelaar en taxateur in Amsterdam en omstreken, ziet wel dat een uitbreiding van de vierkantemeters zich één op één uitbetaald. „Een 2,5 meter uitbouw kost zo’n €30.000. Met de vierkantemeterprijzen in Amsterdam levert dat al snel €65.000 op.” Hij ziet dit ook in Mijdrecht en Uithoorn gebeuren.

Hans André de la Porte is voorzichtiger: „Wij raden mensen aan een uitbreiding echt voor zichzelf te doen. Wil je je huis snel verkopen, dan gaat het om heel andere dingen die daarvoor zorgen ” Het is van veel factoren afhankelijk, zoals de lokale woningmarkt, het soort huis en de smaak van de kopers, weet Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM

Ook al zijn er geen garanties voor een hogere prijs, alle deskundigen zijn het erover eens dat goed onderhouden woningen het beter doen. „Kopers willen altijd een kant-en-klare woning. Daarom is opknappen altijd beter”, stelt Kimman. „Omahuizen, met achterstallig onderhoud, waren vroeger populair maar nu niet meer”, vertelt Millenaar. Net als Van der Ploeg wijt hij dat aan de beperktere leencapaciteit. „Kopers kunnen een verbouwing niet zomaar in de hypotheek meenemen.” Daarom moet bijvoorbeeld het dak in orde zijn, de kozijnen en deuren strak in de verf en liever geen scheve gevel. „Schilderwerk kost ongeveer €3000. Een koper waardeert dat al snel met €10.000. Goed onderhoud betekent vaak meer geld én meer animo”, aldus Millenaar.

„En de binnenbeleving moet goed zijn”, zegt Van der Ploeg. „Je bent al een heel eind op weg met drie posten: keuken, badkamer en sanitair.” Maar daarmee is het wel oppassen geblazen.„Het hangt er wel vanaf welke badkamer en keuken”, waarschuwt Kimman. Daar weet Van der Ploeg alles van. „Ooit stuitte ik op een huis met een splinternieuwe keuken, maar die was Ferrari-rood. Dat was het toch niet helemaal...”

Dat neemt niet weg dat je kopers een ’doorblik’moeg geven, zoals Kimman het noemt. „Een vtwonen-interieur doet het beter op Funda dan zware meubels. Heb je geelbruine plavuizen dan loont het om naar de bouwmarkt te gaan en daar laminaat overheen te leggen”, zegt hij. „Maar maak het niet te lux, waarschuwt Millenaar. „In een expatmarkt als Amsterdam en Den Haag wordt wel betaald voor op maat gemaakte kasten, maar daarbuiten niet. Plaats geen keuken van €25.000 maar van €15.000.”

Maak het af met glimmende deurknoppen, tipt Kimman die ook graag een appeltaart ziet. „Cliché, maar daarmee is een huis klaar om gasten te ontvangen.”