Nieuws/Financieel
765950
Financieel

’Spanje helpt AEX vooruit’

De effectenbeurs op het Amsterdamse Beursplein 5 begint woensdag waarschijnlijk met winst. Ook de andere Europese beurzen openen naar verwachting in de plus. Vooral de Spaanse beurs stevent af op een stevig herstel na de opschorting van de onafhankelijkheid van Catalonië.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont zag af van het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid van de deelstaat. Ook wil hij onderhandelen met de Spaanse regering. Puigdemont lijkt daarmee gehoor te geven aan de groeiende angst in de regio dat de economie van Catalonië instort als het haastig de banden met Spanje en de EU verbreekt.

Op het Damrak staat Philips in de schijnwerpers. Het zorgtechnologiebedrijf heeft ingestemd met verscherpt toezicht op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder meer defibrillatoren worden gemaakt en de productie van de apparaten voorlopig te staken. Philips voorziet een nadelig effect van de overeenkomst van 20 miljoen euro op het bedrijfsresultaat (ebita) in het vierde kwartaal van 2017, en van 60 miljoen euro in 2018.

Shell

Shell doet zijn belang van bijna 17 procent in het Braziliaanse gasdistributiebedrijf Comgás van de hand voor omgerekend 380 miljoen dollar. Er is een overeenkomst gesloten met Cosan, de meerderheidsaandeelhouder van Comgás, om een bestaande putoptie daarvoor in werking te laten treden.

Het aandeel Takeaway zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Goldman Sachs schroefde het beleggingsadvies voor de maaltijdbezorger op naar kopen.

Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco liet weten zijn op 14 augustus aangekondigde aandeleninkoopprogramma te verlengen tot 29 december. Onder dat programma wil het Frans-Nederlandse vastgoedfonds voor maximaal 750 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

De Europese beurzen sloten dinsdag zonder grote koersuitslagen. De AEX-index bleef nagenoeg onveranderd op 541,14 punten. Ook de MidKap eindigde vrijwel vlak op 826,00 punten. De beurs in Frankfurt zakte 0,2 procent, Londen won 0,4 procent en Parijs sloot ongewijzigd.

New York

In New York gingen de beurzen licht vooruit. De Dow-Jonesindex klom 0,3 procent tot 22.830,68 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,2 procent en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent.

De euro was 1,1817 dollar waard, tegen 1,1805 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 51,10 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer en werd verhandeld voor 56,72 dollar per vat.