Financieel/Geld
765992
Geld

Boos om achterstallig onderhoud huurhuizen

Rajesh Ramnewash en Rabia El Yalthe wijzen naar de schimmel.

Rajesh Ramnewash en Rabia El Yalthe wijzen naar de schimmel.

DEN HAAG - Haagse woningcorporaties blijven fors achter met het reguliere onderhoud van sociale huurwoningen. Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de gemaakte prestatieafspraken voor de periode 2015-2019.

Rajesh Ramnewash en Rabia El Yalthe wijzen naar de schimmel.

Rajesh Ramnewash en Rabia El Yalthe wijzen naar de schimmel.

Raadslid Rajesh Ramnewash van de PvdA Den Haag gaat zich hier morgen in de Commissie Ruimte over uitspreken en staat niet alleen. „De hele raad is hier pissig over. Van de 11.700 woningverbeteringen is nog maar een derde gehaald.”

In de prestatieafspraken leggen corporaties, gemeente en huurdersorganisaties vast welke plannen zij gaan uitvoeren actie om het woongemak te verbeteren.

Daaronder valt onder meer planmatig onderhoud, zoals isolatie aanbrengen of het vervangen van open verbrandingstoestellen.

„Als je je huur niet betaalt, word je ook je woning uitgezet. Waarom komen corporaties wel met achterstallig onderhoud weg?”, zegt Ramnewash, die vindt dat er meer druk moet worden gezet op de corporaties om de gemaakte afspraken na te komen. „De minister kan bijvoorbeeld ingrijpen. En we kunnen als gemeente Den Haag naar de rechter stappen.”

Willem Krzeszewski, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Staedion, erkent dat er een achterstand is. „Maar wij liggen aardig op schema. De situatie is niet zo zwart-wit. Woningverbetering kost tijd en niet alle woningen kunnen tegelijkertijd worden aangepakt. Het is ook een combinatie van gemeente en corporaties, daardoor duren procedures soms erg lang.”

Krzeszewski verwacht dat de corporaties volgend jaar rond deze tijd weer op schema liggen. Rabia El Yalthe van bewonersorganisatie De Paraplu is het ondertussen goed zat. „Ik krijg dagelijks klachten over achterstallig onderhoud. Ik was net nog in een portiekflat in Den Haag. Het regent daar zo het portiek in. De vloer ligt vol met water.”

Zineb Griba huurt een woning aan de Judith Leysterstraat van Haag Wonen en kampt al zes jaar met vocht- en schimmelproblemen. „De lekkage is opgelost, maar aan de schade wordt niets gedaan. Ik heb ook anderhalf jaar zonder ventilatie in de douche gezeten en er zit nog altijd een gat in het plafond. Het is zo vermoeiend en het is moeilijk knokken tegen zo’n groot bedrijf. ”

Griba en El Yalthi gaan morgen inspreken in de Commissie Ruimte om aandacht te vragen voor achterstallig onderhoud.