Financieel/Geld
766045
Geld

Gemeenten tekenen overeenkomst

Woningen Utrecht eerder zonder aardgas

Utrecht - Veertien gemeenten in de regio Utrecht willen vooruitlopend op landelijke plannen nieuwe woningen al ’gasfornuisloos’ laten aanleggen. Gisteren zetten ze een handtekening onder het statement ’Vanaf vandaag worden nieuwbouwwoningen in de regio Utrecht in principe zonder aardgasaansluiting gebouwd.’

Het gaat om Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein en Zeist. Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn, maar in het huidige tempo gaat het niet lukken om alle huizen op alternatieve energiebronnen te laten stoken.

„Het signaal dat we willen geven is dat we vandaag al moeten beginnen geen nieuwe aardgasleidingen aan te leggen”, zegt wethouder Erika Spil van de gemeente Bunnik namens de U-10, een samenwerkingsverband van tien Utrechtse gemeenten. De Ronde Venen, Eemnes, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede sloten zich daar gisteren voor dit project bij aan.

In de praktijk is het signaal een streven. Spil: „Sommige bouwplannen zijn al zo vergevorderd dat ze niet meer gewijzigd kunnen worden.” Daarnaast kennen de gemeentes ’verschillende snelheden’. In Utrecht werd die afspraak bijvoorbeeld half juli beklonken. Collegewoordvoerster Eefje Nienhuis noemt de stap van de U-10 ’minder spectaculair’. „Er is al aardgasvrij gebouwd.” De gemeenteraden van de veertien gemeenten moeten overtuigd worden de visie van de colleges van B en W ook te onderschrijven, aldus Spil.

Momenteel is er nog een aansluitplicht voor aardgas bij nieuwbouw. De nieuwe wet zal daar verandering in brengen, maar kan pas ondertekend worden als er een nieuwe regering is. Jaarlijks worden er nog 150.000 nieuwe woningen gebouwd met een aardgasaansluiting, zegt woordvoerder Franc de Korte van netbeheerder Stedin. „Daar wil je eigenlijk vanaf. Als we in 2050 van het gas af willen moeten er 1000 woningen per dag aangepast worden.”