Nieuws/Financieel
766200
Financieel

AEX sluit met kleine winst

AkzoNobel opende vanochtend samen met Plan Nederland de beurshandel voor Wereld Meisjes Dag.

AkzoNobel opende vanochtend samen met Plan Nederland de beurshandel voor Wereld Meisjes Dag.

De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten. Beleggers reageerden kalm op het aanhoudende conflict tussen Spanje en Catalonië. Bij de kleinere fondsen was Takeaway de uitblinker.

AkzoNobel opende vanochtend samen met Plan Nederland de beurshandel voor Wereld Meisjes Dag.

AkzoNobel opende vanochtend samen met Plan Nederland de beurshandel voor Wereld Meisjes Dag.

De AEX-index eindigde 0,1% hoger op 541,76 punten. De Midkap ging 0,2% omhoog naar 827,73 punten. De beurzen in Frankfurt (+0,2%), Parijs (-0,02%) en Londen (-0,1%) kwamen ook nauwelijks in beweging.

Volgens technisch analist Bas Heijink (ING) wordt de komende dagen waarschijnlijk duidelijk of de AEX verder kan stijgen of dat er een correctie optreedt. Hij ziet nog geen verslechtering van het beursklimaat. „Maar we moeten alert blijven op een plotselinge neerwaartse draai in deze euforische markt.”

De Spaanse premier Rajoy eiste woensdag opheldering van de Catalanen of zij de onafhankelijkheid nu wel of niet hadden uitgeroepen. De Catalaanse premier Puigdemont gaf dinsdagavond geen eenzijdige verklaring voor de onafhankelijkheid, maar zocht de dialoog voor onderhandelingen met de Spaanse regering. Beleggers in Madrid reageerden opgelucht, waardoor de beursgraadmeter Ibex-35 met 1,5% opliep.

Wall Street opende vanmiddag vlak. Vermogensbeheerder BlackRock en luchtvaartmaatschappij Delta kwamen er met kwartaalcijfers. Op Wall Street werd verder met belangstelling uitgekeken naar de notulen van de Federal Reserve die vanavond verschijnen.

In de AEX had supermarktconcern Ahold de koppositie met een plus van 0,9%. Telecomconcern KPN werd eveneens 0,9% meer waard.

Unilever kreeg er 0,7% bij. Het voedings- en wasmiddelenconcern heeft weer een stap gezet met het vereenvoudigen van zijn kapitaalstructuur. Unilever PLC, de Britse vennootschap, heeft een bod gelanceerd op alle preferente aandelen.

Digitaal beveiliger Gemalto (-2,8%) was de grootste daler onder de hoofdfondsen. Philips moest 1,2% afstaan. Het zorgtechnologieconcern heeft ingestemd met verscherpt toezicht op zijn fabrieken in de Verenigde Staten waar onder meer defibrillatoren worden gemaakt en de productie van de apparaten voorlopig te staken.

Royal Dutch Shell noteerde 0,04% hoger De oliereus doet zijn belang van bijna 17% in het Braziliaanse gasdistributiebedrijf Comgás van de hand voor omgerekend $380 miljoen.

In de Midkap klom OCI naar de kop met een plus van 3,2%. Speciaalvoedingsbedrijf Wessanen bungelde echter onderaan met een verlies van 3,9%. KBC Securities verlaagde het beleggingsadvies voor het aandeel Wessanen van ’kopen’ naar ’houden’. KBC-analist Alan Vandenberghe denkt dat de rek er uit is, nu Wessanen dit jaar circa 22% is gestegen op de beurs. Hij verhoogde wel zijn koersdoel voor het aandeel met €1 naar €16.

PostNL zakte 0,7%. Volgens analisten van ING gaat de post- en pakjesbezorger het meeste profiteren van de belastingplannen van het nieuwe kabinet. In het regeerakkoord staat het voornemen de vennootschapsbelasting te verlagen van 25 naar 21%. Ook de voorgestelde afschaffing van de dividendbelasting pakt gunstig uit voor bedrijven. ING verwacht dat de belastingplannen ook positief uitpakken voor Heijmans, Sif, KPN en Sligro.

Takeaway zette de opmars van de voorgaande dag na een goed ontvangen trading update stevig voort en schoot nog eens 4,7% omhoog geholpen door een koopaanbeveling van zakenbank Goldman Sachs. ABN Amro schroefde het koersdoel voor het aandeel Takeaway met €2 omhoog naar €47 bij een ongewijzigd koopadvies.

Fagron mocht 1,4% bijschrijven op €12,58. De toeleverancier aan apotheken komt donderdag met een update over het derde kwartaal. Volgende week barst het cijferseizoen in Nederland echt los met de kwartaalresultaten van onder meer ASML, AkzoNobel, Philips Lighting, TomTom en Unilever.

Wilt u weten welke aandelen richting het einde van het jaar gaan stralen? Volg morgenavond het gratis online seminar.