Nieuws/Financieel
766562221
Financieel

Bitcoin onderuit tot onder $51.000 na kritische tweet Tesla-topman Elon Musk

Tesla-baas Elon Musk

Tesla-baas Elon Musk

PALO ALTO (ANP) - Tesla-topman Elon Musk laat weten dat zijn bedrijf niet langer de cryptomunt bitcoin aanneemt als betaalmiddel voor auto's. Na zijn tweet ging de digitale munt donderdag hard onderuit.

Tesla-baas Elon Musk

Tesla-baas Elon Musk

De bitcoin daalde rond 07.00 uur (Nederlandse tijd ) bijna 12% tot $50.839 op CoinMarketCap. Die website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. Het recordniveau van de bitcoin lag eerder op meer dan $60.000. De koers van de digitale munt ethereum ging ook flink omlaag. De Dogecoin daalde eveneens fors in waarde door het nieuws van Tesla.

Milieu

Musk zegt dat hij gelooft dat cryptovaluta een goed idee is met een veelbelovende toekomst, maar dit mag volgens hem niet ten koste gaan van het milieu. Tesla maakte nog niet lang gebruik van bitcoin als betaalmiddel. Op 24 maart 2021 kondigde Musk aan dat het mogelijk zou worden. Dit was alleen nog in de Verenigde Staten het geval.

Het bedrijf zal haar bitcoins niet verkopen. Tesla wil het geld gebruiken voor transacties wanneer het delven van de munten met meer duurzame energiebronnen kan. Het bedrijf kijkt wel naar andere cryptomunten die minder fossiele energiebronnen verbruiken.

Blockchain

De munt Bitcoin werkt op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen.

Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen of delven. Wie de formule oplost, wordt beloond in Bitcoin.