Nieuws/Financieel
766850274
Financieel

Gasprijs stijgt naar hoogste punt sinds maart

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is woensdag weer flink gestegen en is zelfs tijdelijk voorbij de €300 per megawattuur gekomen. Dat is de hoogste prijs in maanden. Op de gasmarkt leven veel zorgen dat Rusland na nieuw onderhoud aan de Nord Stream-pijplijn met Duitsland de gaskraan niet meer open zal zetten.

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam sloot de prijs woensdag op €292,15. Dat is het hoogste slotniveau ooit. Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van €345 per megawattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot €227 bij het slot van de handel.

Vrees

Gazprom kondigde vorige week aan dat de Nord Stream-pijplijn eind deze maand weer drie dagen dichtgaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud. Handelaren vrezen echter dat Moskou de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder terug te draaien als vergelding voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

Wat de prijzen woensdag extra opdreef was een nieuwsbericht dat het langer duurt voordat een belangrijke terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng), dat als alternatief kan dienen voor het Russische gas, weer opgestart is. De locatie in Texas is sinds juni buiten bedrijf door een brand. Waarschijnlijk draait de terminal pas in maart weer op volle kracht, is nu de verwachting.

Iran

De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door de Nord Stream-pijplijn onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit. Opmerkelijk is dat Rusland ook zoekt naar andere afnemers van zijn gas, om het verminderen van de leveringen aan Europa te compenseren. Zo heeft het land volgens Iraanse media een overeenkomst bereikt met Iran over de levering van Russisch gas en de afname van Iraanse olie.