Nieuws/Financieel
770101
Financieel

Fed twijfelt aan renteverhoging

Yellen twijfelt over een rentestap.

Yellen twijfelt over een rentestap.

De Federal Reserve gaat niet automatisch over tot een renteverhoging eind dit jaar.

Yellen twijfelt over een rentestap.

Yellen twijfelt over een rentestap.

Hoewel de markt daarop heeft gerekend, analisten in de obligatiemarkt schatten die kans met 80% zekerheid in, blijkt uit de notulen van de Fed twijfel over toename van de inflatie. Meer stijging van prijzen is nodig om een nieuwe renteverhoging te kunnen doorzetten.

Maar bestuurders van de Federal Reserve blijken over die inflatiegroei te twijfelen. Die moet met steun van de centrale banken geleidelijk stijgen tot net onder 2%.

Verdeeld

Intern voerden de bestuurders een langdurige discussie tijdens hun beleidsvergadering van 19 en 20 september. Het bestuur blijkt sterk verdeeld.

De invloed van de schade van orkanen konden de meeste bestuurders niet ten volle inschatten, zo blijkt uit de notulen. De Fed wil weliswaar beginnen met het afbouwen van zijn steun aan de kapitaalmarkten, maar zoekt toch extra zekerheid dat bedrijven zonder kunnen.

Steun

De Fed-top richt zich nu op nieuwe data die een rentestap kunnen onderbouwen. Afgelopen weken kwamen de VS met sterke productiecijfers voor zijn industrie. Een aantal bestuurders, mogelijk gevoelig voor de kritiek vanuit de markt op te lange steun aan een verder gezonde economie, houdt wel vast aan het patroon van een rentestijging eind dit jaar.

Een deel vindt dat een renteverhoging later dit jaar nog altijd wel kan, volgens de notulen, ,,als de vooruitblik voor de middellange termijn grotendeels gelijk blijft''. Daarnaast was er een groep die twijfelt en ,,vertrouwen dat de inflatie doorstijgt'' wil halen uit de data. Een klein groepje geeft daarnaast aan dat een renteverhoging moet worden uitgesteld tot de inflatie ,,op een duidelijk pad richting de 2%'' is.