Nieuws/Financieel
772119188
Financieel

Huizenprijzen stijgen met ruim 8%

DEN HAAG (AFN/DFT) - Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd, zo komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het aantal transacties daalde wel.

De cijfers van het CBS lopen wel altijd een paar maanden achter op de daadwerkelijke transacties. Het CBS baseert zich namelijk op inschrijvingen van koopaktes bij het Kadaster, die meestal flink later geschieden. Het gaat hier dus vooral om woningaankopen in periode mei/juni. Wel zijn dit de ’hardste’ cijfers dat de huizenprijzen op het hoogtepunt van de coronacrisis niet inzakten, zoals makelaarsclubs indertijd al meldden.

Er werden vorige maand 19.034 woningtransacties geregistreerd, bijna 3 procent minder dan een jaar terug. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn bijna 148.107 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 5 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De gemiddelde woningprijs nu ligt volgens het statistiekbureau in doorsnee zo’n 51% hoger dan tijdens het dieptepunt ruim 7 jaar geleden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop