Nieuws/Financieel
773921595
Financieel

Beurs: AEX sluit op 500 punten

De AEX klom dinsdag tot nagenoeg 500 punten, door aanhoudende signalen dat de groei van het aantal coronabesmettingen afzwakt. Beleggers kochten met name recent sterk weggezakte bedrijven, zoals vastgoedfondsen.

De AEX sloot 2,1% hoger 499,9 punten. De index stond een groot deel van de dag boven 500 punten, een niveau dat een maand lang niet bereikt werd. De AMX eindigde met een plus van 1,9% op 675,4 punten.

Op de overige Europese beurzen was de stemming ook positief. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen respectievelijk 2,1%, 2,8% en 2,1%.

Bij sluiting van de Europese beurzen hadden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 2,8% respectievelijk 1,6% gewonnen. De euro steeg met bijna 1% tegenover de dollar tot nagenoeg $1,09.

Ondanks het hoge aantal dodelijke slachtoffers in onder meer Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen 24 uur, waren wereldwijd de berichten over het aantal nieuwe coronabesmettingen en -doden in de afgelopen dagen bemoedigend. „Zeker in Europa lijkt het ergste achter de rug. In New York zijn er bovendien signalen van een afvlakking, wat opmerkelijk is omdat de VS achterloopt op Europa”, benadrukt hoofd Beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro.

Toch ziet ABN Amro vooralsnog geen reden de neutrale aandelenweging op te trekken. Wessels: „De markt lijkt gezien de beursrally op een V-vormig economisch herstel te rekenen, maar wij denken dat het herstel langer gaat duren. Het virus zal een langdurige impact op de economie hebben. De huidige strenge lockdowns gaan weliswaar over niet al te lange tijd van tafel, maar we blijven beperkt in onze bewegingsvrijheid. Zo zullen consumenten voorlopig bijvoorbeeld weinig uitgeven aan internationale vakanties.”

Ook de ontwikkelingen in China en aan het oliefront stemmen Wessels nog niet optimistisch. „China is op de goede weg met nauwelijks meer nieuwe besmettingen, maar zowel de consumentenbestedingen als de bezettingsgraden in fabrieken zijn nog niet op oude niveaus. Het lijkt daarmee allemaal langer te duren. Ook is het maar de vraag of de olieproducerende landen donderdag overeenstemming bereiken over de beoogde productiebeperking van 10 miljoen vaten per dag, omdat alle landen inclusief de VS een steentje moeten bijdragen. En zelfs bij deze vermindering is het aanbod nog veel groter dan de fors teruggevallen vraag.”

Ook beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger is slechts neutraal op aandelen. „Het tempo van koersstijgingen in de afgelopen weken is ongekend. Langetermijnbeleggers lijken nu in te stappen uit angst de boot te missen. Wereldwijd stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen echter nog altijd, zij het minder snel. De komende weken komt er bovendien een golf van slecht bedrijfsnieuws naar buiten, met vele ontslagen, zwakke winstcijfers en het schrappen van dividenduitkeringen.”

Zwanenburg gaat vooralsnog wel uit van een V-vormig economisch herstel. „Maar de rechterpoot gaat minder steil omhoog dan de linkerpoot omlaag. Terwijl jonge gezinnen weer snel meer gaan uitgeven, zullen ouderen de hand op de knip houden.”

In de AEX blonk Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 15,6% uit. Het vastgoedconcern stond de afgelopen weken zwaar onder druk, omdat zijn winkelcentra gesloten zijn vanwege het coronavirus.

Staalfabrikant ArcelorMittal pluste 9,5%. Randstad pakte er 6,7% bij. De uitzendorganisatie vraagt overheidssteun aan voor flexwerkers

ING en ABN Amro wonnen 5,3% respectievelijk 3,7%, na door Degroof Petercam op de kooplijst te zijn geplaatst.

IMCD steeg 3,3%. De chemicaliëndistributeur liet weten nog weinig last te hebben gehad van de coronacrisis.

Het in de afgelopen twee weken fors opgeveerde biotechnologiebedrijf Galapagos eindigde met een min van 2,4% onderaan.

In de AMX eindigde Basic-Fit met een plus van 15,3% aan kop. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties sterkte 13,8% aan.

Bodemonderzoeker Fugro werd 9,1% meer waard. Staalproducent Aperam (+4,9%) meldde een nieuwe financieel directeur te hebben gevonden.

Market maker Flow Traders verloor 2,1%, ondanks een koersdoelverhoging naar €34 door Degroof Petercam bij een herhaald koopadvies.

Smallcapfonds Wereldhave knalde 17,8% omhoog, in reactie op het afgenomen pessimisme rond vastgoedfondsen.

De maker van laadpalen en energieopslagsystemen Alfen (+8,5%) heeft opnieuw een opdracht van de Zweedse energiereus Vattenfall in de wacht gesleept.

Kendrion (+3,3%) trekt zijn dividendvoorstel in vanwege de coronapandemie. De producent van elektromagnetische componenten heeft last van het tijdelijk stilleggen van veel autofabrieken.

TomTom (+1,5%) kondigde aan zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering uit te stellen vanwege de virusuitbraak.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.