Nieuws/Financieel
775188596
Financieel

Automarkt drukt op resultaten Kendrion

Zeist - Kendrion heeft ook in het tweede kwartaal last gehad van de moeizame omstandigheden op de automarkt. Bovendien kreeg ook de industrie in veel landen het moeilijker. Dat zorgde voor een lagere omzet en bedrijfsresultaat voor de leverancier van elektromagnetische componenten.

De automarkt stond al langer onder druk, maar Kendrion kon de teruggang in die markt eerder nog compenseren met de prestaties van zijn divisie die producten aan de industrie levert. Omdat ook de industrie het moeilijker kreeg, onder meer als gevolg van wereldwijde handelsspanningen, was er ook een teruggang bij die tak. De omzet van de industrietak daalde met 3 procent, bij Automotive was er sprake van een teruggang met 11 procent.

De totale omzet van Kendrion kwam uit op 109 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 119 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 11,1 miljoen euro, tegen 12,6 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018.

Positieve vooruitblik

Voor de tweede helft van dit jaar denkt Kendrion dat zowel de autobranche als de industrie er nog niet bovenop komen. Het bedrijf verwacht dat de kostenbesparingen en versimpeling van de organisatie die de afgelopen tijd zijn doorgevoerd Kendrion zal helpen de tegenwind te weerstaan. Voor de middellange en de lange termijn blijft de onderneming positief en dus tornt Kendrion niet aan de verwachtingen.

Topman Joep van Beurden is ook niet al te somber over de korte termijn. "In absolute zin zijn we nog goed winstgevend", benadrukt hij. "We kunnen dan ook investeringen blijven doen in groei."

Vertrouwen

Kendrion houdt vertrouwen in de automarkt op de langere termijn. Met de opkomst van zelfrijdende, altijd verbonden, elektrische en deelauto's ziet het bedrijf voldoende kansen om te groeien. "Die ontwikkelingen zijn bezig en onomkeerbaar", stelt Van Beurden. "Het is ook zelfversterkend en gaat de hele supply chain op zijn kop zetten", denkt de topman.

Voordat die ontwikkelingen afgerond zijn, zijn we misschien wel 15 à 20 jaar verder, geeft Van Beurden aan. Daarbij kan Kendrion ook al profiteren in de tussenfasen. Het bedrijf ontwikkelt al producten daarvoor. Ook op het gebied van remmen voor robots ziet Kendrion kansen.

China

In China groeit de onderneming stevig, ondanks de ook in het Aziatische land teruglopende economische groei. Die groei zet volgens Kendrion nog wel even door. "We groeien tegen de marktontwikkelingen in. Het laat zien dat je met de juiste producten gewoon kan groeien in een moeilijke markt."

Dat vertrouwen wil Kendrion ook tastbaar maken voor de aandeelhouders. Daarom gaat het bedrijf voor maximaal 10 miljoen euro aan eigen aandelen in kopen.