Nieuws/Financieel
778558964
Financieel

’Oracle en ByteDance mikken op beursgang voor TikTok’

Donald Trump

Donald Trump

Softwareconcern Oracle en het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance willen de Amerikaanse tak van de video-app, genaamd TikTok Global, over ongeveer een jaar naar de aandelenbeurs in New York brengen. Dat zeggen bronnen tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Donald Trump

Donald Trump

Eerder op de dag werd gemeld dat president Donald Trump waarschijnlijk binnen 24 tot 36 uur een beslissing neemt over het lot van TikTok in de Verenigde Staten. Naar verwachting zal supermarktconcern Walmart samenwerken met Oracle in een deal rond TikTok. Daarbij zal Oracle volgens ingewijden ongeveer 20 procent van de socialemedia-app in bezit krijgen.

Volgens Witte Huis-adviseur Larry Kudlow is Trump nog alle opties aan het bekijken, zo liet hij donderdag weten in een interview met tv-zender Fox.

Vorige maand gaf Trump nog aan dat de Amerikaanse tak van TikTok voor 20 september verkocht moet zijn, anders wordt de app verboden. Trump heeft vraagtekens gezet over de toegang naar de gegevens van gebruikers.

Om Trump tegmoet te komen, heeft Bytedance, de eigenaar van TikTok, samenwerking gezocht met het Amerikaanse techreus Oracle om een boycot te omzeilen. Daarbij zou een nieuw bedrijf voor de videoapp worden opgericht met een Amerikaanse hoofdkantoor, waarin Oracle een minderheidsbelang van 20% neemt.

Bloomberg bracht een dag eerder nog naar buiten dat Trump niet tevreden zou zijn over de deal van Bytedance met Oracle. Er zouden nog steeds zorgen zijn over de invloed van China.