Nieuws/Financieel
779688036
Financieel

Goede prestaties PostNL deels eenmalig door corona

DEN HAAG (AFN) - De goede resultaten van PostNL aan het begin van dit jaar komen gedeeltelijk door de coronacrisis, waardoor er bijvoorbeeld veel meer online werd gewinkeld en er meer pakketten bezorgd moesten worden.

Het bedrijf zegt in een handelsupdate dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zullen zijn. In reactie zakte de koers na opening 6%.

PostNL leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 108 miljoen pakketten af. Die waren goed voor een omzet van 662 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 414 miljoen euro.

"Briefpost verrast in operationeel resultaat"

Dit vindt DFT-verslaggever Yteke de Jong:

„Het lijkt voorlopig niet op te kunnen bij PostNL. Naast de pakkethausse is opmerkelijk genoeg de briefpost goed voor de helft van het operationele resultaat. Dat komt door een betere ’prijsmix’ zegt PostNL daarover. Dat is het gevolg van de overname van Sandd, waardoor PostNL het rijk alleen heeft qua prijsstelling, maar ook door de oproepen voor de vaccinaties en stemkaarten voor de verkiezingen.”

Volg @ytekedejong op Twitter

Ook postbezorgers hadden extra werk, geholpen door het postwerk voor de Tweede Kamerverkiezingen. Door de pandemie moesten niet alleen de stempassen worden bezorgd, maar stemden ook meer ouderen per post.

Ook de uitnodigingen voor een coronavaccinatie werden door het postbedrijf bij mensen thuis afgeleverd. Dat zorgde bij elkaar voor een omzet van 466 miljoen euro, circa 70 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Van de brutowinst van 130 miljoen euro denkt PostNL dat 42 miljoen euro gerelateerd is aan de coronacrisis. Als de situatie normaliseert zal deze winst niet terugkeren, verwacht het bedrijf.