Financieel/Geld
780082332
Geld

Gemeenten mogen goedkope nieuwbouw reserveren voor eigen inwoners

DEN HAAG (ANP/DFT) - Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen gaan toewijzen aan de eigen inwoners. Het demissionaire kabinet wil hiermee tegemoet komen aan een wens van de gemeenten.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de ’sociale’ koopwoningen. Dat zijn huizen tot €355.000, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie ((NHG) in 2022. Zij bevestigde daarmee een bericht uit De Volkskrant.

Veel zijn de burgers er niet mee geholpen, omdat onder de NHG-grens nog maar weinig huizen te koop zijn. De grens bedraagt dit jaar €325.000. Minder dan een kwart van de kopers vraagt nog een NHG-hypotheek aan. Tien jaar geleden was dat 70%.

Door de schaarste aan koopwoningen uit de NHG-categorie lopen vooral starters en eenverdieners in loondienst zo’n huis mis omdat die te duur zijn geworden. „Deze situatie is onwenselijk”, schrijft het ministerie in een toelichting op de wet.

Op dit moment mogen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In een wijziging van de Huisvestingswet wordt dit percentage ook verhoogd. Het gaat van 25 naar 30%. Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker woningzoekenden met een regionale of lokale binding voorrang gaan geven. Het percentage steeg van 55% in 2016 naar 74% in 2020, staat in de toelichting.

De wetswijziging is vorige maand in consultatie gegaan. Belanghebbenden kunnen zich er tot januari over uitspreken. De verwachting is dat de wetswijziging ergens volgend jaar rond moet zijn. Het is „geen enorme wijziging”, aldus de woordvoerster.