Nieuws/Financieel
787097718
Financieel

Wall Street voorzichtig vanwege Iran

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag licht lager gesloten. Net als in Europa waren beleggers op Wall Street voorzichtig vanwege de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 26.719,13 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,1 procent in de min, naar 2950,46 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,2 procent in tot 8031,71 punten.

President Donald Trump heeft op het laatste moment een militaire aanval op Iran afgeblazen. Hij vond dat zo'n aanval niet ,,in verhouding zou staan'' tot het neerschieten van een onbemande Amerikaanse drone door Iran eerder deze week. De VS hebben wel de VN-Veiligheidsraad bijeengeroepen voor overleg over Iran.

FAA

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vaardigde daarnaast een verbod uit voor de burgerluchtvaart boven een deel van het Iraanse luchtruim. American Airlines (min 1,8 procent) en Delta Air Lines (fractie hoger) mijden voortaan de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

Ook de handelsoorlog bleef de gemoederen bezighouden. Techreus Apple waarschuwde dat het verder ophogen van importtarieven op Chinese goederen zijn concurrentiepositie wereldwijd onder druk zet. De iPhone-maker verloor 0,3 procent. Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping reizen volgende week af naar de G20-top in Japan. Ze kunnen daar nog altijd tot een handelsakkoord komen.

Canopy Growth

Wietbedrijf Canopy Growth kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en ging dik 8 procent onderuit. Verder stonden chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en AMD tot zo'n 3 procent in de min, na een bericht dat de Chinese supercomputermaker Sugon en enkele branchegenoten op een Amerikaanse zwarte lijst zijn geplaatst. Bij elektriciteitsbedrijf PG&E zou daarnaast een herstructureringsplan zijn gemaakt. Het aandeel zakte 2,6 procent.

De olieprijzen gingen verder omhoog na de sterke stijging op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 57,64 dollar. Brentolie klom 1,4 procent in prijs tot 65,35 dollar per vat. De euro was 1,1368 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder de dag.