Financieel/Geld
787594389
Geld

Consumentenprijzen vlakken iets af

Den Haag - Consumentengoederen en -diensten waren in juli 2,5 procent duurder dan een jaar eerder. In juni betaalde de consument 2,7 procent meer dan vorig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Een verlaging van de elektriciteits- en gasprijzen voor contracten met variabele tarieven bij veel energiemaatschappijen had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De stijging van de woninghuren had daarentegen een verhogend effect, aldus het statistiekbureau.

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In juli waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 2,6 procent duurder dan een jaar eerder, in juni was dat nog 2,7 procent. De prijsstijging in de eurozone nam af van 1,3 procent in juni naar 1,1 procent in juli. Vanaf januari 2019 ligt de HICP van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone, merkt het CBS op. Toen zijn in Nederland het lage btw-tarief en de belasting op energie verhoogd.