Nieuws/Financieel
78839423
Financieel

’Bij depots PostNL in België nog altijd veel mis’: sluiting dreigt

Bij de post- en pakketdepots van PostNL en GLS in België is nog altijd veel mis. Bij controles kwam naar voren dat er nog altijd sprake is van inbreuk op de regels.

BRUSSEL (ANP/BELGA)

Dan gaat het onder meer om zwartwerk, het ontbreken van arbeidscontracten, illegale tewerkstelling en overtredingen van de werkloosheidsregels. De openbaar aanklager zegt in de Belgische krant De Tijd het sluiten van de depots te overwegen.

PostNL en GLS worden in België al vervolgd voor mogelijke structurele sociale fraude bij hun pakjesbezorgers. „Als bij volgende controles bij GLS en PostNL nog inbreuken worden vastgesteld rond zwartwerk en de coronaregels dan overweegt mijn ambt de depots te laten verzegelen, wat bijna overeenkomt met een sluiting”, zegt aanklager Gianni Reale van het Mechelse arbeidsauditoraat in de krant.

Op de korrel

Begin mei werd bekend dat het Mechelse arbeidsauditoraat PostNL en GLS op de korrel had genomen, samen met de onderaannemers met wie ze ’wurgcontracten’ zouden sluiten. Chauffeurs zouden in slechte omstandigheden moeten werken en onderbetaald worden.

Het auditoraat heeft extra dagvaardingen uitgebracht tegen PostNL en er zullen er nog meer volgen, zo klinkt het. PostNL gaf aan dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek, maar nu geen commentaar wil geven. Bij GLS was niemand bereikbaar voor commentaar.