Nieuws/Financieel
789777
Financieel

Bill Gates en groene energie

Bill Gates, oprichter van Microsoft en met een vermogen van circa $80 miljard de rijkste man op aarde, investeert al jaren in groene energie, onder meer in zonne-energie. De komende jaren wil hij die investeringen verdubbelen. Daar liggen deels idealistische motieven aan ten grondslag. Maar ik ben ervan overtuigd dat de rendementskansen van deze investeringen ook een belangrijke rol spelen.

 

Want Gates gaat die $2 miljard stoppen in innovatieve bedrijven die onder meer in zonne-energie actief zijn. Gates wil met deze investeringen zeer zeker bijdragen aan een vermindering van de CO2 uitstoot. Dat heeft hij in interviews ook gezegd. Maar je wordt natuurlijk niet de rijkste man ter wereld als je uitsluitend gedreven wordt door idealisme. Je moet ook realiteitsbesef hebben. En dat bezit Gates uiteraard in ruime mate.

Internationaal Energie Agentschap

 

Gates ziet dat alternatieve energiebronnen als zonne-energie nu al enorme kansen bieden. Maar ook dat er nog veel meer in het vat zit. Ik ben zelf echt onder de indruk geraakt door verschillende rapporten en artikelen die ik las. Bijvoorbeeld van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat regeringen adviseert over energievraagstukken. Het IEA verwacht dat in 2050 zonne-energie een belangrijker energiebron zal zijn als het gaat om elektriciteitsopwekking dan fossiele energie, windenergie en kernenergie. Vooral omdat zonnecellen steeds goedkoper worden. Dat zijn rapporten en voorspellingen die Bill Gates natuurlijk ook allemaal kent. Hij is ongetwijfeld een investeerder die zijn huiswerk doet.

 

$8000 miljard

 

Niet alleen Gates investeert in groene energie. Er stromen de komende decennia gigantische bedragen naar deze sector. De Amerikaanse financiële nieuwszender Bloomberg verwacht dat de komende 25 jaar $8000 miljard zal worden geïnvesteerd in groene energie, waarvan $3700 miljard alleen al in zonne-energie. Als je dan bij groene energie even de belangrijkste twee richtingen onder de loep neemt, zonne-energie en windenergie, zou ik mijn geld toch op de eerste energiebron zetten. Bij windenergie is immers altijd sprake van bewegende delen, die gevoelig zijn voor slijtage en daarom onderhoud vergen, wat een extra kostenpost is. Verder is de publieke opinie niet op de hand van windenergie. Niet alleen vanwege horizonvervuiling. Maar ook omdat windenergie zwaar moet worden gesubsidieerd. Wetenschappers schatten dat de subsidies in ons land voor windzeeparken zullen oplopen tot € 30 miljard – te betalen door de belastingbetaler – en dat ze simpelweg niet rendabel zijn te exploiteren. De laatste jaren zijn in Nederland al meer dan 135 stichtingen en actiecomités opgericht die strijden tegen de aanleg van windmolenparken in hun omgeving. Ik denk dat de weerstand tegen windenergie alleen maar zal toenemen.

Hoeksteen portefeuille

Fossiele energie-aandelen vormden decennia lang een hoeksteen van menig beleggingsportefeuille. Maar het is, denk ik, helemaal niet zo’n gek idee om het energiedeel van de beleggingsportefeuille eens met een open en ‘innovatieve blik’ te bekijken. Gezien de ontwikkelingen bij nieuwe energiebronnen lijkt het mij verstandig om in de portefeuille nu ook een plek in te ruimen voor aandelen die actief zijn in niet-fossiele energie. Daarbij zou ik dan mijn kaarten op zonne-energie zetten. Dan heb ik het over bedrijven als Advanced Energy Industries, een Amerikaanse producent van onder meer omvormers voor zonne-energie installaties. En Xinyi Solar Holdings, een Chinese producent van zonnecellen en solar glas elementen. Of SunEdison, een Amerikaanse producent van zonnecellen en beheerder van zonne-energiecentrales.

 

Uitvindingen

 

Een extra argument voor zonne-energie is dat de productiekosten van zonnecellen almaar dalen. Terwijl door voortdurende ontwikkelingen en uitvindingen de efficiency van de zonnecellen steeds hoger wordt. Dat zien bewonderde en innovatieve high tech-ondernemingen als Microsoft, Apple en Cisco natuurlijk ook. Zij investeren daarom steeds grotere bedragen om hun kantoren en datacenters op zonne-energie te laten draaien. Dat is goed voor het imago, maar ook voor de kostenefficiency. Ik snap Gates’ zijn investeringsstrategieën dus wel. Want naast zijn oogmerk om met groene energie de CO2 uitstoot te helpen verminderen, is er ook een goede kans dat de $2 miljard die hij investeert in innovatieve groene bedrijven prima zal renderen. Al zou ik hem wel adviseren, mocht ik hem heel toevallig ‘tegen het lijf lopen’, om zijn geld vooral op zonne-energie te zetten.

 

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest.

 

  Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.