Nieuws/Financieel
790534
Financieel

Opties in energiesector

’Beursgang Eneco, investeerder bij Delta’

Energiebedrijven Eneco en Delta moeten alsnog hun publieke netwerken scheiden van hun commerciële bedrijf. Wat nu?

Eneco heeft ongeveer 2,3 miljoen klanten, en is daarmee samen met Essent het grootste energiebedrijf van Nederland. Bovendien is het niet in buitenlandse handen gevallen, maar van een aantal Nederlandse overheden.

Eneco heeft zichzelf succesvol een groen imago aangemeten. De stabiele kasstroom die het netwerkbedrijf Stedin voor Eneco jaarlijks genereert, maakt dat daar waar het commerciële bedrijf van Eneco €41 miljoen aan nettowinst genereerde in 2014, het netwerkbedrijf liefst €391 miljoen verdiende. Zonder deze cashmachine wordt het voor Eneco moeilijker om investeringen in windmolens op peil te houden.

De Wet Onafhankelijk Netbeheer, in de volksmond de Splitsingswet genoemd, ging in 2006 in. Essent en Nuon splitsten, waarna beide ten prooi vielen aan buitenlandse opkopers. Delta en Eneco verzetten zich juridisch, maar beten maandag na 9 jaar alsnog in het stof: Minister Kamp (EZ) gaat de wet handhaven.

Geraadpleegde adviseurs noemen nu een scenario waarbij Eneco (nadat het is gesplitst van zijn netwerkbedrijf) de balans zal versterken met een obligatie-uitgifte het meest waarschijnlijk. Vervolgens zou ofwel een koper, ofwel een beursgang de mogelijkheid bieden om extra geld op te halen en de aandeelhoudende overheden tevens de kans bieden om hun stukken te verkopen. Ook het meer gebruikmaken van incidentele projectfinanciering, dus het uitgeven van obligaties om windparken te bouwen, is een denkrichting binnen Eneco. Ceo Jeroen de Haas noemt een beursgang of andere nieuwe zet om externe financiering aan te trekken vooralsnog ’niet aan de orde’, nu de Kamer zich nog wil uitspreken in een debat.

Voor het kleinere Delta, dat alleen in Zeeland actief, is een beursgang geen optie. Wel moet ook daar de balans gestut worden na splitsing. Een fusie met Eneco kan, net als verkoop aan een investeerder.