Nieuws/Financieel
791686621
Financieel

Groen licht voor overname Innogy door E.ON

Brussel - De Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van het Duitse energiebedrijf Innogy door branchegenoot E.ON. Om het moederbedrijf van Essent in te mogen lijven, moet E.ON een aantal onderdelen van de hand doen. Dat maakt EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging bekend.

Brussel opende eerder dit jaar een diepgaand onderzoek naar de deal. In een aantal landen zou de deal negatieve effecten kunnen hebben voor consumenten, zo kwam daaruit naar voren.

Om Innogy toch over te mogen nemen, moet E.ON alle Tsjechische onderdelen voor de levering van gas en elektra aan huishoudens afstoten. In Hongarije moeten de Duitsers een soortgelijke stap nemen. Voor de Duitse thuismarkt wordt een exit uit laadpalen en elektrische verwarming voorgeschreven.

De overname van Innogy, dat nu nog eigendom is van het eveneens Duitse energiebedrijf RWE, is onderdeel van een complexe deal tussen E.ON en RWE. Het is de bedoeling dat E.ON zich meer gaat toeleggen op distributie en verkoop van energie en gas aan huishoudens. RWE zou uiteindelijk gespecialiseerd moeten zijn in het produceren van energie en in de verkoop aan grotere klanten.