Nieuws/Financieel
792618262
Financieel

Op de beursvloer

Tech gooit opnieuw roet in het eten bij neergang AEX

De AEX moest bij grillige handel onder druk van techfondsen opnieuw flink terrein prijsgeven, al was het verlies eerder op de dag nog veel groter. Fed-voorman Powell gaf met zijn verwachting over een aantrekkende Amerikaanse economie later dit jaar een steun in de rug om de schade te beperken. Unibail behoorde tot de schaarse winnaars nij de hoofdfondsen.

De AEX eindigt 1,1% lager op 664,1 na een duikeling naar een dieptepunt van 653 punten eerder op de dag. De AMX gaat 0,9% achteruit tot 983,49 punten.

De overige Europese beursgraadmeters houden de schade nog beperkter, geholpen door de minder zware weging van technologieaandelen.

Fed-baas Jerome Powell gaf vanmiddag bij een tweedaagse hoorzitting voor het Congres aan dat de economische toestand in de Verenigde Staten naar verwachting in de loop van dit jaar gaat verbeteren. Wel waarschuwde hij dat de arbeidsmarkt in de VS nog lang niet hersteld van de neergang die de coronapandemie veroorzaakte.

"Liever woorden dan daden"

Philip Marey, econoom bij Rabobank, wijst er op dat gelet op de verzwakking bij de Amerikaanse arbeidsmarkt met een een werkloosheid die nog steeds het dubbele is in vergelijking met begin vorig jaar een loonprijsspiraal nog lang niet aan de orde is. „Ook als de rente wel uit de hand dreigt te lopen, heeft Powell nog monetaire instrumenten om dat in te dammen, al zal hij dat voorlopig liever met woorden dan met daden willen doen.”

Volgens Corné van Zeijl, analist bij Actiam, daalt de AEX harder dan omringende beurzen in Europa vanwege de zware weging van de techfondsen die in de voorbije weken nog hard omhoog zijn gegaan. „Een aantrekkende rente en zeer hoge waarderingen is een slechte combinatie. Het kan wel even duren voordat de zorgen daarover weer naar de achtergrond verdwijnen. Bovendien was het sentiment overdreven optimistisch.”

Tikken Adyen en KPN

Bij de Nederlandse hoofdfondsen loopt KPN tegen een daling van 6% aan. America Movil verkoopt voor €2,2 miljard aan obligaties die vanaf 2024 kunnen worden omgezet in aandelen van het Nederlandse telecombedrijf. Daarmee lijkt de kans verkeken dat het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, dat een belang van 20% had opgebouwd, binnen afzienbare tijd een overnamebod doet.

Hekkensluiter Adyen maakt een duikeling van 8% tot ruim onder €2000. Een niet nader genoemde vroege investeerder heeft 450.000 aandelen van de betalingsverwerker verkocht tegen €2077 per aandeel. De opbrengst komt daarmee op €935 miljoen. De omvangrijke verkoop van Adyen-aandelen en het verminderde sentiment onder techfondsen speelden het aandeel flink parten, stelt Van Zeijl.

De toeleveranciers aan de chipsector ASMI en ASML drongen in de late middaghandel de averij terug en glijden 2,5% respectievelijk 2,2% weg.

Financiële waarden laten een verdeeld beeld zien Aegon raakt 0,6% kwijt. ING plust 1,8%.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield boekt een winst van 2,4%. Het defensieve voedingbedrijf Unilever koerst ook 2,4% hoger.

Air France KLM leeft flink op

Bij de middelgrote fondsen staat de toeleverancier aan de chipsector Besi met een aderlating van 4,4% onderaan. PostNL moet 2% afstaan.

GrandVision levert 1,2% in. De optiekketen stond maandag voor de tweede keer in de rechtszaal tegenover EssilorLuxottica. De Frans-Italiaanse brillenreus probeert onder de overeengekomen overname van €7,3 miljard uit te komen.

Air France KLM dikt 2,6% aan. Basic-Fit sterkt 1,2% aan.

Smallcap Alfen gaat 3% onderuit. De in de afgelopen maanden hard opgelopen laadpalenleverancier heeft ook last van winstnemingen.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.