Nieuws/Financieel
793341992
Financieel

Tesla-belegger loopt tegen forse schade aan met ’roekeloze’ Elon Musk achter het stuur

Elon Musk

Elon Musk

Tesla-beleggers hebben weer eens te maken gekregen met de eigenzinnigheid van Tesla-topman Elon Musk. De poll op zijn persoonlijke Twitter-account over een gedeeltelijke verkoop van zijn belang in de elektrische automaker en de nasleep daarvan heeft de beurswaarde hard geraakt.

Elon Musk

Elon Musk

Musk verkocht uiteindelijk voor bijna $7 miljard aan aandelen Tesla. De Tesla-baas deed bij elkaar ruim 5,1 miljoen aandelen van de hand, waarvan er ongeveer 4,2 miljoen werden gehouden in een fonds, blijkt uit officiële documenten. De massale uitverkoop van de effecten zetten de beurskoers van de autoproducent onder druk. Het aandeel Tesla verloor deze week ruim 15% aan waarde.

Tesla ging vorige maand qua marktwaarde nog door de grens van $1 biljoen heen. De verkoop van de stukken volgde op een poll die Musk op Twitter plaatste. Daarin vroeg hij twitteraars of hij 10% van zijn enorme belang in de autoproducent moest verkopen. Miljoenen mensen brachten hun stem uit.

„Er wordt de laatste tijd veel gesproken over ongerealiseerde winsten als een middel om belasting te ontwijken, dus ik stel voor om 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen. Steunen jullie dit?”, luidde de vraag van Musk.

Superrijken

In de poll was 58 procent voorstander van de verkoop van de stukken. De tweets van Musk volgden op een voorstel van de Democraten in het Amerikaanse Congres om de superrijken zwaarder te belasten door zich te richten op aandelen. Die worden gewoonlijk alleen belast wanneer ze worden verkocht.

De aandelen die Musk deze week van de hand deed, werden verkocht tegen een aanzienlijk lagere prijs dan wanneer hij ze voor zijn tweet had verkocht. Uit de documenten die bij de toezichthouder zijn ingediend, blijkt dat de 50-jarige Zuid-Afrikaan de verkoop van een deel van deze aandelen in gang had gezet vóór de Twitter-poll.

Volgens de laatste registraties bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC bezit Musk nog ongeveer 167 miljoen Tesla-aandelen. De aandelenverkoop zal onderworpen zijn aan een vermogenswinstbelasting van ten minste $1,4 miljard.

Volgens de miljardairs-index van persbureau Bloomberg is Musk de rijkste persoon ter wereld. Hij is goed voor een vermogen van $294 miljard. Voordat hij zijn poll op Twitter naar buiten bracht was zijn rijkdom meer dan $330 miljard.

Musk heeft