Nieuws/Financieel
793373600
Financieel

Op de beursvloer

AEX zet klim voort met steun ECB en tech; Unilever in uitverkoop

Beurzen in Amsterdam hebben de wind in de rug.

Beurzen in Amsterdam hebben de wind in de rug.

Amsterdam - De AEX heeft donderdag de weg omhoog stevig vervolgd met een voortgang tot dicht tegen de grens van 740 punten. Vooral het enthousiasme bij techfondsen en de extra ECB-steun droegen daar sterk aan bij. Unilever ging in de uitverkoop na de cijfers.

Beurzen in Amsterdam hebben de wind in de rug.

Beurzen in Amsterdam hebben de wind in de rug.

De AEX is 0,7% hoger gesloten bij een stand van 739 punten na eerder op de dag nog ruim boven de grens van 740 punten te zijn gestegen. De hoofdindex zat woensdag al in de lift. De AMX noteert 0,9% in de plus op 1038,4 punten.

De Europese Centrale Bank (ECB) droeg in de middag bij aan de goede stemming door bij zijn nieuwe rentebesluit te hinten op een langdurigere steun voor de economie van de eurozone om het herstel uit de coronacrisis te stutten. De centrale bankiers benadrukken namelijk dat ze het prima vinden als de inflatie tijdelijk wat hoger uitkomt voordat ze hun steun gaan afbouwen.

Er kwam een domper uit de Amerikaanse arbeidsmarkt. De wekelijkse WW-aanvragen lieten een stijging zien, terwijl vooraf een daling was voorzien.

„Beurzen krijgen ook steun van overwegend positieve kwartaalresultaten”, constateert Simon Wiersma, investment manager van ING. „Maar door de stijgende omzetresultaten heen klinkt bij sommige bedrijven ook de negatieve gevolgen van hoge grondstoffenprijzen en de extra kosten door de verstoorde productieketens”„Bij Jumbo kwamen die problemen al naar voren, bij Daimler zie je het in de chipaanvoerproblemen.”

„Beleggers zoeken vooral naar groeiaandelen, ASML bijvoorbeeld was bij zijn resultaten optimistisch over de toekomst”, aldus Wiersma van ING.-

Volgens een peiling van de vermogensbeheerder Natixis onder strategen, zullen dit jaar aandelen in technologie, gezondheidszorg, milieu-investeringen en vastgoed als winnaar uit de coronacrisis komen.

Crypto bitcoin steeg ruim 7% tot $31.976. Tesla-topman Elon Musk bevestigde tijdens een podcast dat hij cryptomunten als bitcoin, ether en dogecoin bezit. Het energiegebruik voor het minen van munten, in zijn ogen te hoog, zou inmiddels voor bijna voor de helft op ’groene’ stroom draaien.

Chipleveranciers profiteren

Bovenin de AEX is Adyen te vinden met een koerssprint van 4,7%. Chipfondsen doen opnieuw goede zaken. ASMI koerst 3,4% hoger en chipmachinemaker ASML dikt 3,8% aan. ASML kreeg een forse koersdoelverhoging van KBC, van €580 naar €640 bij een ongewijzigd advies de Veldhovense reus aan te houden. Degroof Petercam noemt, bij een koopadvies, de prestaties sterk en staat een koersdoel van €720 op het bord.

Verlichtingsproducent Signify warmt 2,2% op. Chiptoeleverancier Besi wint 2,1%.

Koploper Just Eat Takeaway trekt nog een eindsprint en krijgt er 4,7% bij.

Winkelvastgoedfonds Unibal-Rodamco-Westfield zakt 0,5% weg. Het aandeel was woensdag nog de uitblinker met 4,4% stijging.

Onderin de AEX prijkt Unilever onderaan met een aderlating van 5,2%. De kwartaalresultaten van het was- en levensmiddelenconcern vielen beleggers - anders dan analisten van ING die positief werden - tegen. ING denkt dat de marge dit jaar niet stijgt ten opzichte van 2020. UBS (’verkopen’) noemt de margeafkoeling en vlakke marktontwikkeling een tegenvaller. De Zwitsers rekenden op een toename van volumes.

RD Shell belandde ook in de achterhoede met een koersdaling van 1,1%.

Aalberts uitblinker

Bij de middelgrote fondsen blinkt Aalberts uit met 4,8% winst op goed ontvangen kwartaalresultaten. Degroof Petercam heeft een houden-advies bij eenkoersdoel van €49.

Alfen gaat 3,6% hoger. Air France KLM wint 0,4%.

Levensmiddelenketen Sligro (+3,7%) meldt lichtpuntjes te zien na een forse daling van de omzet afgelopen kwartaal. Volgens ING-analist Hans D’Haese zijn de cijfers sterk. „De markt moet de verwachtingen voor heel 2021 opwaarts bijstellen”, voorziet hij. Volgens Degroof Petercam blijft Sligro net achter bij verwachtingen. Sligro keert geen dividend uit omdat het staatssteun ontvangt.

Accell wint

Fietsenproducent Accell trapt 5% hoger. Vrijdag rapporteert het halfjaarcijfers. Accell houdt volgens analist Tijs Hollestelle van ING in een vooruitblik financieel vaart. Hij voorziet vanwege alle verstoringen wel slechts €631 miljoen omzet, een daling op jaarbasis met bijna 7%. Maar de doelstellingen voor 2022 zouden niet in gevaar komen.

Wil je gratis elke dag meer relevant financieel nieuws ontvangen? Meld je hier aan!