Nieuws/Financieel
793572459
Financieel

Op de beursvloer

AEX met zonnige winst het weekend in

Beleggers kijken vrijdag uit naar nieuwe cijfers van Amerikaanse consumentenbestedingen.

Beleggers kijken vrijdag uit naar nieuwe cijfers van Amerikaanse consumentenbestedingen.

Amsterdam - De Amsterdamse beurs was vrijdag in een zonnige stemming. Beleggers omarmden vooral techfondsen als Prosus en Besi. Bij de lokale fondsen schoot Neways omhoog na een vijandig overnamebod van VDL.

Beleggers kijken vrijdag uit naar nieuwe cijfers van Amerikaanse consumentenbestedingen.

Beleggers kijken vrijdag uit naar nieuwe cijfers van Amerikaanse consumentenbestedingen.

De AEX-index ging 0,7% hoger het weekend in op 713,28 punten. De AMX ging 0,03% vooruit naar 1064,94 punten. De koersenborden in Londen (+0,2%), Parijs (+0,8%) en Frankfurt (+0,8%) kleurden eveneens groen.

Wall Street is vanmiddag hoger uit de startblokken gekomen. De Amerikaanse minister Janet Yellen (Financiën) verklaarde trouwens voor het Congres dat de inflatie in de Verenigde Staten waarschijnlijk nog tot het einde van dit jaar op een hoog niveau zal liggen, maar daarna zal afzwakken.

De Amerikaanse president Biden zal vrijdag omvangrijke begrotingsplannen ontvouwen. Beleggers hopen dat de verwachte bestedingsplannen van $6 biljoen van Washington het herstel van de coronacrisis zullen versnellen.

Daadkracht van Biden

Stan Westerterp, vermogenbeheerder bij Bond Capital Partners, benadrukt dat vooral de daadkracht van Biden opvallend is te noemen. Hij wijst er op dat alles uit de kast wordt gehaald om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen , maar aan andere kant de staatsschuld in de VS daardoor wel hard oploopt. „Biden stimuleert nog harder dan Trump. Daarbij speelt de komende verkiezingen voor het Congres een grote rol die van belang zijn om zijn meerderheid in beide huizen te behouden.”

Westerterp gaat er vanuit dat er voor de aandelenmarkten nog meer in het vat kan zitten richting de tweede helft van het jaar. „Na de zeer goede start van het jaar beweegt de AEX de afgelopen tijd zijwaarts in een tradingrange tussen 690 en 718 punten, waarbij na elke correctie weer een snel herstel volgt. Het is positief voor de markt dat China en Amerika weer aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Het coronaverhaal speelt voor de aandelenmarkten nauwelijks nog een rol meer.”

Techfondsen in trek

In de AEX was techinvesteerder Prosus de koploper met een plus van 2,1%. Bij de techfondsen deden ook Besi (+2%) en Philips (+1,8%) goede zaken.

Supermarktconcern Ahold Delhaize (-0,7%) was echter de grootste achterblijver bij de hoofdfondsen. Zwaargewicht Royal Dutch Shell leverde 0,4% in.

In de AMX was luchtvaartconcern Air France KLM (+2,6%) de hoogvlieger. Er komt geen gedwongen ontslag van zevenhonderd cabinemedewerkers bij dochterbedrijf KLM.

Galapagos werd 0,5% hoger verhandeld. Tijdens het virtuele congres van de European League Against Rheumatism (EULAR) presenteert het biotechfonds nieuwe gegevens over de veiligheid van ontstekingsremmer filgotinib als behandeling tegen reuma.

PostNL stond onderaan bij de middelgrote fondsen. De pakjesbezorger ging 2,6% achteruit.

ICT en Neways

Lokaal fonds ICT Group won 0,4%. Het consortium onder leiding van investeerder NPM Capital heeft een overnamebod van €14,10 (exclusief dividend) per aandeel op de IT-dienstverlener gelanceerd. Eerder dit jaar hadden beide partijen al groen licht gegegeven over goedkeuring van het bod.

Neways schoot 5,5% omhoog tot €13,35 na de hernieuwde poging van industrieconcern VDL om het bedrijf in te lijven met het lanceren van een openbaar bod van €13 per aandeel.

Meer financieel nieuws elke dag gratis in je mailbox? Abonneer je hier op onze DFT-nieuwsbrief.