Financieel/Geld
79373318
Geld

'Laat fonds probleemschulden huishoudens opkopen'

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

DEN HAAG (ANP/DFT) - ChristenUnie en PvdA willen dat er een fonds komt dat risicovolle of problematische schulden van huishoudens opkoopt.

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

Door tussenkomst van zo'n fonds hebben mensen nog maar één schuldeiser, lopen de schulden niet verder op en kunnen hulpverleners zich volledig richten op schuldhulpverlening en -sanering, luidt hun redenering.

Een gezin met diepe schulden heeft volgens hen gemiddeld veertien schuldeisers, voor in totaal €43.000. „Schulden zijn een pervers verdienmodel geworden van incassobureaus en handelaren die een slaatje willen slaan uit de situatie", stelt Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie.

De branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) juicht de komst van zo'n fonds toe. „Dat haalt de stop uit de fles van het schuldenprobleem", aldus voorzitter Marco Florijn. „Ruim een half miljoen mensen en huishoudens met geldzorgen leven nu ongezond. De spanningen die bij schulden horen, leveren psychische en sociale problemen op."

De NVVK pleit er overigens niet voor dat alle schulden worden kwijtgescholden. „Maar dat mogelijk is wordt er afgelost want ook schuldeisers hebben recht op een faire behandeling van hun vordering", zegt Florijn. "Maar kwijtschelding is soms een middel dat meer oplevert dan doorgaan met incasseren."