Nieuws/Financieel
794356
Financieel

Grieken massaal de straat op

In Athene zijn duizenden Grieken vanavond de straat op gegaan om te protesteren tegen de financiële chaos in het land.

Ze zijn tegen de voorwaarden die de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds stellen. Zo zien de betogers een hogere btw en een verhoging van de pensioenleeftijd niet zitten.

Het centrale Syntagma-plein in de hoofdstad stroomde vol met protestanten, waarbij de meesten steun betuigden aan de Griekse premier Tsipras. Ze dragen borden waarop groot 'nee' staat. Ze doelen daarmee op het referendum van zondag, als de Grieken mogen stemmen over het akkoord. Ook de regering van Tsipras adviseert 'nee' te stemmen.

Zondag wordt in Griekenland een referendum gehouden waarin ze in kunnen stemmen met de laatste Europese bezuinigingsvoorstellen, danwel deze net als Tsipras afwijzen. Voor Europa gaat het referendum vooral om de vraag: ja of nee tegen de Europese Unie en de euro. Bij een 'nee' lijkt een vertrek uit de eurozone onvermijdelijk.

 

Volg hiet het LIVEBLOG over de crisis in Griekenland

 

Morgen moet Griekenland 1,8 miljard euro aan het IMF betalen, maar het land heeft vanmiddag aangegeven dat niet te zullen doen. Daarmee wordt Griekenland formeel wanbetaler en dreigt een snel vertrek uit de eurozone.

Lees elke werkdag om 20 uur verhalen en achtergronden over Griekenland en tal van andere financiële onderwerpen  in DFT Avond. U kunt zich ook hier abonneren (gratis voor Telegraaf-abonnees)