Nieuws/Financieel
794359
Financieel

Harde acties rijksambtenaren op komst

Rijksambtenaren zullen de komende weken harde acties voeren die ook het publiek zullen treffen.

Douaniers in de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol zal de hele dag 100 procent controles uitvoeren als minister Blok (Rijksdienst) blijft weigeren om aan de eisen van de rijksambtenaren te voldoen. De acties worden ook opgevoerd in het gevangeniswezen, bij Rijkswaterstaat en de Belastingdienst.

Volgens bestuurder Marco Ouwehand van FNV Overheid zal het publiek hinder ondervinden van de acties. Zo werden gisteren alle vrachtauto’s die langs de douane kwamen in de haven van Rotterdam gecontroleerd. De actie leidde onder meer tot files en opstoppingen op de A15. Maandag zal de douane op Schiphol de hele ochtend alle bagage van inkomende passagiers controleren. De vrees bestaat dat er lange rijen zullen ontstaan op de luchthaven.

Loonsverhoging

Ongeveer 110.000 rijksambtenaren zitten al meer dan 1600 dagen zonder nieuwe cao. Eind april liepen de gesprekken tussen de bonden en de minister vast. Sindsdien voeren de bonden acties. „Wij willen best verder praten, maar dan moet Blok wel over de brug komen met een serieuze loonsverhoging. De ambtenaren zitten al vier jaar lang op een nullijn. Als de portemonnee van Blok leeg blijft zullen de acties alleen maar harder worden. Het is genoeg geweest”, aldus Ouwehand.

Bestuurder Patrick Fey van CNV Overheid geeft aan dat de acties zichtbaarder worden voor het publiek. „De mensen zullen het merken. Het wordt tijd dat de rijksambtenaren na vier jaar eindelijk meer loon krijgen. Veel werknemers, zoals bij de douane, verdienen echt geen vetpot, terwijl ze wel onregelmatige diensten draaien.”