Nieuws/Financieel
794403
Financieel

Olieconcern Petrobras zet mes in uitgaven

Het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras, dat is verwikkeld in een omvangrijk omkoopschandaal, gaat fors snijden in de uitgaven om de schuld te verlagen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

De bestedingen in de periode tot en met 2019 worden met 37 procent verlaagd tot 130 miljard dollar (116 miljard euro), aldus Petrobras. De gemiddelde binnenlandse olieproductie zal uitkomen op 2,8 miljoen vaten (van 159 liter) per dag, tegen een eerdere doelstelling voor een dagelijkse productie van 4,2 miljoen vaten. Petrobras gaat gebukt onder een schuld van 125 miljard dollar. Naast een torenhoge schuld heeft Petrobras ook te kampen met de lage olieprijzen. Ook andere grote olieconcerns zoals Shell en ExxonMobil verlagen daarom hun investeringen.

Het bedrijf is verwikkeld in het grootste omkoopschandaal ooit in Brazilië. Werknemers van Petrobras zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de fraude.