Nieuws/Financieel
794425
Financieel

Cyber security aandelen blijven stijgen

De afgelopen maand was een opvallend gegeven zichtbaar bij cyber security-aandelen; veel van deze aandelen bleven in koers stijgen, ook toen de beurzen gas terugnamen. Daarmee is cyber security echt een witte raaf op de beurs. Die koersstijging vind ik eigenlijk best begrijpelijk. Want bijna iedere dag is er in de media wel nieuws over cyber criminaliteit.

Zo was de Duitse Bondsdag recent in het nieuws vanwege een opzettelijk ontwrichtende cyberaanval.  Meer dan een maand na de aanval was het computersysteem van het Duitse parlement nog altijd niet onder controle en was nog steeds niet duidelijk waar de aanval vandaan is gekomen. In ieder geval moet niet alleen alle software worden vervangen, maar moeten tevens circa 20.000 computers worden vervangen. Een gigantische schadepost!

Hacks bij Witte Huis

Eerder dit jaar werd bekend dat waarschijnlijk Russische hackers het computersysteem van het Witte Huis, de residentie van president Obama, waren binnengedrongen. Als je deze aanvallen en aanvallen op onder meer taxibedrijf Uber, de Nederlandse maker van machines voor de fabricage van computerchips ASML en op het computersysteem van het vliegveld van Warschau – waardoor vliegtuigen meer dan een dag niet konden vertrekken ­–op een rijtje zet, begrijp ik wel dat alleen al de laatste maand cyber security-ondernemingen over een breed front tot tientallen procenten in waarde stegen. Terwijl bijvoorbeeld de MSCI World Index in die periode met circa 2% daalde. Overheden en bedrijven moeten in hun beveiliging immers mee in de wedloop met cyber criminelen.

Drie soorten cyber crime

In binnen- en buitenlandse kranten, op internet en op televisiezenders gaat het dus al een flinke tijd vrijwel iedere dag over cyber aanvallen. Waarbij ik dan drie belangrijke onderdelen van cyber crime meen waar te nemen: spionage, digitale roof en opzettelijke ontwrichting van de samenleving. Bij alledrie deze ‘soorten’ van cyber crime is de schade gigantisch. Zo was de waarschijnlijk uit China afkomstige cyber aanval op ASML een voorbeeld van spionage. ASML probeert zijn technologische voorsprong vast te houden, maar moet zich daarbij ook verweren tegen digitale pogingen tot spionage. Ook werd recent door een groep cybercriminelen $1 miljard buitgemaakt bij banken in verschillende landen. Een duidelijk voorbeeld van een online bankroof. En de aanval op het computernetwerk van de Bondsdag, die ik al noemde, lijkt op welbewuste ontwrichting.

Wedloop

Als je dit allemaal op een rijtje zet dan begrijp ik, zoals ik al stelde, de koersstijgingen van cyber security-ondernemingen heel goed. Alleen al de afgelopen maand stegen onder meer het Amerikaanse Qualys (+19,2%), het Nederlandse AVG Technologies (+17,5%), het Japanse Poletowin Pitcrew Holdings (+21,6%) en het Amerikaanse KEYW Holding (+63,3%) flink in koers. En ik denk dat de koersstijgingen nog lang niet ten einde zijn. Want als je de selectie van cyber aanvallen die ik al noemde analyseert, dan komt daaruit naar voren dat het om niets minder dan een wedloop gaat.

Bedrijfskosten

Er is sprake van een wedloop tussen cyber criminelen en de bedrijven en overheden die zich moeten beveiligen met state-of-the art software en andere producten van cyber security-ondernemingen om de aanvallen van cyber criminelen af te weren. Die wedloop zal hoe dan ook doorgaan. Telkens weer investeren in de nieuwste cyber security producten is onontkoombaar; simpelweg een deel van de bedrijfskosten die je tegenwoordig als onderneming (en overheid) jaar na jaar moet reserveren.

Advies Obama

Vanwege die voortdurende investeringen, doen cyber security-aandelen het al jaren goed. Want zelfs toen de beurs wat gas terugnam, gingen ze zonder adempauze ‘op volle kracht vooruit’. Voor mij ook het bewijs dat bedrijven en overheden inderdaad het advies dat president Obama van de VS dit jaar al meermalen gaf (investeer als overheid en onderneming in je cyber security) opvolgen. De voorspellingen voor de markt van onderzoeksbureaus – onder meer 50% groei tot 2017 – moeten door de recente ontwikkelingen zeer waarschijnlijk naar boven worden bijgesteld. Alles overziend denk ik dat de trend cyber security voor beleggers de komende jaren heel interessant kan blijven.

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest.