794453
Financieel

SWITCH

Jurist volgt zijn hart en maakt succesfilm

’Wat wil het leven van mij?’ Die vraag stelde de jonge jurist Baptist de Pape zich, terwijl hij door het park wandelde. Een uur lang gebeurde er niets, totdat een stortbui volgde, hij onder een grote boom schuilde en plotseling hevige pijn op zijn borst voelde.

„Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had en dat ik een hartaanval kreeg. Maar opeens voelde ik mij intens gelukkig. Ik barstte in tranen uit en wist – heel helder - dat ik een film over het hart moest maken.” Nu reist De Pape de wereld rond – van Denemarken tot Canada - om zijn succesfilm en boek The Power of the Heart te promoten.

Summa cum laude rondde hij zijn rechtenstudie af. „Ik stond op het punt om een contract te tekenen bij een groot internationaal advocatenkantoor op de Zuidas. Maar hoewel ik ambitieus ben en van hard en resultaatgericht werken houdt, weerhield mijn intuïtie me er toch van om er in dienst te treden. Ik wilde iets doen waarbij ik echt in mijn element ben.”

„Onder die boom in het park kreeg ik voor het eerst een overweldigend gevoel van thuiskomen. Ik moest en zou die film gaan maken. Toch sloeg kort daarna de twijfel toe. Ik dacht: ik ben jurist, geen regisseur. Ik heb geen enkele ervaring met films produceren. Maar ik besloot letterlijk mijn hart te volgen en heb doorgezet.”

Vijf jaar lang werkte hij aan zijn film. „Het liefst had ik een tijdreismachine gehad en Jezus en Boeddha geïnterviewd over het hart, als bron van wijsheid”, lacht De Pape.

„Ik ben op zoek gegaan naar ambassadeurs van het hart in onze tijd: van Paulo Coelho en Eckhart Tolle tot Isabel Allende.”

Behalve een film maakte hij van al deze bijzondere interviews ook een boek. Een van de grootste uitgevers ter wereld, Simon & Shuster in New York, kocht de rechten. „Inmiddels is het boek in 70 landen gepubliceerd. Tot mijn verbazing heb ik het allemaal zien gebeuren. Ik leef nu als een zigeuner vanuit mijn koffer. Maar ik ben blij met het succes en kan alleen maar dankbaar zijn.”