Nieuws/Financieel
794508
Financieel

'Tsipras vraagt eurolanden om meer tijd'

Premier Alexis Tsipras heeft de regeringsleiders van de eurolanden in een brief gevraagd het hulpprogramma voor Griekenland toch nog een keer te verlengen. Dat meldde maandag de Britse zakenkrant Financial Times (FT), die de hand wist te leggen op een kopie van de brief aan de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

De eurolanden weigerden afgelopen weekeinde een verlenging tot na het referendum dat de Grieken willen houden over de hervormingen die nodig zijn om nog langer voor financiële steun in aanmerking te komen. Tsipras vraagt de regeringsleiders in zijn brief om op dat ,,betreurenswaardige'' besluit terug te komen.

,,Ik zou willen onderstrepen dat het houden van een referendum over deze voorstellen een soeverein, democratisch recht is van het Griekse volk'', schrijft Tsipras. Hij stelde dat de volksraadpleging alleen gaat over de te nemen bezuinigingsmaatregelen, niet over het lidmaatschap van de Europese monetaire unie.

Zonder verlenging loopt het steunprogramma in de nacht van dinsdag op woensdag af. Dan moet Griekenland ook een lening van 1,6 miljard euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het ziet ernaar uit dat het land daar zelf de middelen niet voor heeft.