Nieuws/Financieel
794512
Financieel

Fugro Turbo

Er wordt al langer gesproken over een eventuele overname van Fugro door Boskalis. Het is nu een tijdje stil en de koers van Fugro is flink afgekomen. Daarom wellicht weer een idee om naar dit fonds te kijken. Voor de belegger met hoge convictie, liggen er kansen.

Overname

Boskalis is al een tijdje op overnamepad. Na het inlijven van Smit en Dockwise, heeft het blijkbaar haar zinnen gezet op Fugro. De meningen lopen uiteen of dit wel een goede overname is voor Boskalis. Veel analisten zien niet zo snel hoe dit in de portefeuille van Boskalis past en synergetisch kan bijdragen. Tevens riskeert Boskalis teveel een conglomeraat te worden, iets wat de waardering niet ten goede zal komen. Toch denkt Boskalis daar heel anders over; het bedrijf heeft dan ook 25% van de aandelen in Fugro ingeslagen, alhoewel het bedrijf officieel ontkent dat het Fugro wil overnemen. Maar gezien Boskalis geen beleggingfonds is, kan duidelijk gesteld worden dat het bedrijf wel degelijk Fugro wil overnemen.

Fugro

Nu heeft Fugro het niet makkelijk; de bedrijfscijfers staan erg onder druk en de recente val in de olieprijs moet zich nog laten gelden. De intentie van het bedrijf is dan ook om bepaalde bedrijfsonderdelen te verkopen om zo het bloeden te stelpen. Dit is natuurlijk geen goede uitgangspositie om overgenomen te worden. Fugro is nu zowat op haar lelijkst, iets wat de hoogte van de bruidsschat negatief zal beïnvloedden. Elk stukje negatief nieuws omtrent Fugro, ondermijnt haar onderhandelingspositie.

Merger arb

Hedge funds houden zich soms bezig met merger arbitrage (merger arb). Stel dat Boskalis een bod doet van EUR 30 per aandeel op Fugro, maar de koers van Fugro noteert 29,50 (zolang er geen hoger bod wordt verwacht, noteert de koers van de overgenomen partij altijd wat onder het overnamebod), dan zit er nog en zowat zekere 50 cent in deze trade. De hedgefundmanager kan dan long gaan in Fugro en long in Boskalis. Om het risico goed te beperken, moet de manager wel de juiste verhouding zien te vinden.

Stel overname gaat niet door, dan zou Fugro bijvoorbeeld met 20 procent kunnen dalen, en Boskalis met 5% kunnen stijgen (opluchting), want de impact op het grotere Boskalis is kleiner dan de impact op Fugro. Voor elke euro long in Fugro moeten er dus 4 euro long in Boskalis zijn. Gaat de deal door dan casht de manager de “gratis” 50 cent; gaat de deal niet door dan zou er nog glad uit kunnen springen (zolang de aannames kloppen). Zo is het meestal een ongeschreven regel dat de aandelenprijs van de overnemende partij daalt, en de overgenomen partij stijgt, maar Altice heeft recent laten zien dat de aandelenprijs van zowel overgenomen als overnemende partij kan stijgen. Correlaties in dit soort gevallen zijn dus niet in steen gehouwen.

Turbo

Nu ligt er bij Fugro geen formeel bod, dus het risico om Fugro puur als overnamekandidaat te spelen is aanzienlijk hoger. Maar als er beleggers zijn die de mening zijn toegedaan dat Boskalis binnen 12 maanden toch een bod zal gaan doen, dan geeft de recente koersdaling in Fugro een uiterst mooie instapmoment. Gezien het hier toch om speculatie gaat, kan er voor gekozen worden om het idee via Turbo’s uit te voeren. Zo kan een belegger de bijvoorbeeld een Fugro Turbo long kopen met een hefboom van 6,5. Deze heeft dan een stop loss van 18,73, terwijl de koers nu zo rond de EUR 20 staat. Dat is wat krap (met lagere hefboom krijg je ook beter stop loss), maar gezien Fugro recent nog EUR 27 noteerde (zie meest recente koersgrafiek op de Fugro website), zullen sommigen dit gokje wel aandurven.

Scenario’s

Mocht Boskalis EUR 27 bieden, dan maakt de bezitter van voornoemde Turbo ongeveer winst van 228%. Maar, mocht de overname niet doorgaan, dan zal de koers zo door de stop loss kunnen zakken, wat dan een verlies van 100 procent zal opleveren. Het is dus een soort binaire trade van of inleg kwijt, of een enorme winst. Is de belegger ervan overtuigd dat de deal doorgaat (en de stop loss ondertussen niet wordt geraakt!), dan zal hij zeker het kopen van een Turbo long op Fugro overwegen, want hij geeft een lagere kans aan de downside (zeg kwart kans op 100 procent verlies) dan aan de upside (75 procent kans op 228%).

De som is dan minus 25% (0,25X-100) versus plus 171 (0,75X228) procent. Zo’n asymmetrische positie valt bij veel beleggers in goede aarde. Nu zijn er natuurlijk meer uitkomsten mogelijk (gelijkblijvende koers, of lager/hoger bod, et cetera), iets waar deze beleggers dan ook rekening mee moeten houden. Uiteindelijk is de beleggingspositie net zo sterk als de assumpties die er aan ten grondslag liggen. Door de scenario’s in kaart te brengen, met de bijbehorende (Turbo) posities, wordt snel duidelijk waar de kansen en risico’s liggen. Bon chance!