Nieuws/Financieel
794602
Financieel

Griekse ontknoping geeft opluchting

Als technisch analist schat ik in dat de ontknoping van het Griekse drama wel eens beter zou kunnen uitpakken dan waar iedereen voor vreest. Ik denk dat er mooie koopkansen komen.

Het Griekse drama gaat een spectaculaire slotakte tegemoet, mijn inschatting is dat een uittreding uit de euro op korte termijn opluchting op de financiële markten zal geven. Misschien niet op de manier die iedereen idealiter had gewenst, maar de tergende en slepende onzekerheid is dan in ieder geval voorbij. Wat mogen we de komende dagen verwachten, want dat er turbulentie zal zijn is wel zeker.

Scenario I: Ten eerste is er het low van 464,60 van 2 weken geleden. Dat niveau is in meerdere opzichten van belang. Rond dat niveau ligt de onderkant van het stijgende trendkanaal. Bovendien bevindt zich rond 465 de 200-dagenlijn.

 

Senario II: Ten tweede is er het ultieme vangnet van 430. Stel dat de beurs uit bed valt en onder de bodems van de afgelopen maanden zou breken (een scenario dat we minder waarschijnlijk achten). In dat geval kan volgens de pendulum swing een koersdoel berekend worden van 430. Rond 430 zou de AEX door de oude dalende toppenlijn uit 2000 opgevangen worden. Dat is lijn A-A' op de tweede grafiek. Kortom we gaan een paar spannende dagen tegemoet.

Concluderend stel ik vast dat de ontknoping van het Griekse drama wel eens beter zou kunnen uitpakken dan waar iedereen nu voor vreest. Ik denk dat er mooie koopkansen komen. Zoals het er nu naar uitziet, is de eerste steun intact. Een succesvolle test van de eerste steunzone 464-470 zou weer kopers in de markt kunnen lokken. In dat geval blijft de Nederlandse beurs binnen de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden en biedt het lage risico weer kansen.

Wees er dan wel op beducht dat een strakke stoploss noodzakelijk is. Stel dat de AEX onder de steun breekt in dat geval zit er een nieuwe aderlating in en kan de beurs weer naar de niveaus van eind 2014 rond 430. Daar ligt dan een sterk vangnet. Hoe dan ook, de recente nieuwe ontwikkelingen in het Griekse drama zal op korte termijn opluchting op de financiële markten geven. Een rebound na een zwakke start is dan waarschijnlijk. Dat biedt kansen. Uiteraard blijf ik ook op Twitter https://twitter.com/roycetostrams de markten actief voor u volgen.