Nieuws/Financieel
794652
Financieel

Aziatische beurzen fors onderuit

De Aziatische beurzen sloten maandag met forse verliezen als gevolg van de escalatie van de Griekse crisis. Vooral bedrijven die een groot deel van hun omzet uit Europa halen werden hard geraakt. Ook de koersen van banken en verzekeraars stonden onder druk.

De Nikkei-index in Tokio verloor 2,9 procent tot 20.109,95 punten. Makita, bekend van onder meer boorgereedschap, was een van de sterkste dalers. Het bedrijf dat voor 42 procent van zijn omzet afhankelijk is van Europa, werd 4,5 procent minder waard. De Japanse overheid kwam ook met tegenvallend nieuws over de eigen economie. De detailhandelsverkopen groeiden in mei in het laagste tempo sinds september vorig jaar.

De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 2,4 procent lager. De Kospi-index in Seoul sloot 1,4 procent lager en de All Ordinaries in Sydney leverde 2,2 procent in. De beurs in Shanghai verloor 1 procent ondanks een renteverlaging. Afgelopen vrijdag daalde de index al 7,7 procent door zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld.