Nieuws/Financieel
794674
Financieel

Griekse banken hele week dicht

De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. Pinautomaten functioneren maandag niet, waarna er vanaf dinsdag slechts 60 euro per dag kan worden opgenomen. Dat meldde persbureau Reuters zondagavond op basis van een betrokkene bij de besluitvorming over de Griekse financiële sector.

Eerder maakte de topman van Piraeus Bank al bekend dat de banken in ieder geval maandag de deuren gesloten houden. De limiet van 60 euro geldt volgens de bron van Reuters voor Griekse rekeninghouders. Voor buitenlanders blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.

De aandelenbeurs in Athene houdt volgens ingewijden maandag ook de deuren gesloten.

Onzekerheid

Griekse banken dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro’s van hun rekeningen. Dit weekeinde nam de uitstroom verder toe door de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over verdere noodsteun voor het land.

Zondag besloot de Europese Centrale Bank om de noodsteun aan de Griekse banken te handhaven op het peil van afgelopen vrijdag. Dat klinkt mooi, maar het tegendeel lijkt eerder waar, omdat de bankkluizen ondertussen wel steeds harder leeglopen.

Restricties

Premier Alexis Tsipras zei in een toespraak op de Griekse televisie zondagavond dat de Griekse centrale bank zich door het besluit van de ECB gedwongen zag maatregelen te nemen. Daarbij is volgens hem besloten de banken voorlopig gesloten te houden en restricties voor banktransacties in te stellen. Hij ging verder niet concreet in op de maatregelen die worden genomen om de financiële sector overeind te houden.

Tsipras riep de Grieken op kalm te blijven en verzekerde dat spaartegoeden veilig zijn. De premier gaf verder aan dat hij de eurolanden nogmaals om een verlenging van het steunprogramma heeft gevraagd, maar dat hij op dat verzoek geen antwoord heeft ontvangen. Pogingen om het Griekse referendum over de noodsteun van volgende week zondag te dwarsbomen noemde hij „een belediging” en een schande voor de democratische tradities in Europa.

Noodsteun

Het is niet bekend over hoeveel geld de Griekse banken nu nog beschikken. Wel is duidelijk dat de limieten aan de noodsteun van de ECB aan de Griekse banken de afgelopen week al een aantal maal zijn verhoogd omdat er miljarden aan contanten wordt opgenomen.

Het sluiten van de banken, een zogenoemde 'bank holiday', is een noodmaatregel om de uitstroom aan geld in Griekenland tegen te houden.