Nieuws/Financieel
794932
Financieel

Technologiefondsen onder druk op Wall Street

Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten wachtten vrijdag kalm de uitkomsten af van het voortgaande overleg in Europa over de Griekse schuldencrisis. Technologieaandelen waren uit de gratie op Wall Street na teleurstellende cijfers van chipmaker Micron Technology.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 17.946,95 punten. De bredere S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 2101,60 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,6 procent tot 5080,50 punten.

Beleggers beloonden een fikse winststijging van Nike over het afgelopen boekjaar met een koerswinst van 4,3 procent. De sportkledingfabrikant was daarmee veruit de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Hamburgerketen McDonald's was de beste van de rest met een plus van 1,6 procent.

Intel

De hele halfgeleidersector stond onder druk na de tegenvallende kwartaalresultaten en prognoses van Micron. Zelf werd dat bedrijf ruim 18 procent minder waard. Ook de koersen van branchegenoten als AMD (min 4,3 procent) en het Nederlandse NXP (min 2,1 procent) werden mee omlaag gesleurd.

Bij de hoofdfondsen bungelde eveneens een chipfabrikant stijf onderaan: Intel met een verlies van 3 procent. Verder waren smartphonemaker Apple en softwarereus Microsoft onderaan de Dow te vinden met verliezen van respectievelijk 0,6 en 0,9 procent. Chemieconcern DuPont verloor 0,8 procent.

Euro

Daarnaast is Air Products and Chemicals in het nieuws. Een gasfabriek van de Amerikaanse multinational in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier, nabij Lyon, was vrijdag doelwit van een aanslag waarbij een persoon is onthoofd. Het aandeel daalde 0,5 procent.

De euro was 1,1175 dollar waard tegen 1,1180 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde met 0,2 procent tot 59,58 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde 0,1 procent tot 63,15 dollar per vat.