Nieuws/Financieel
794983
Financieel

Europa is gered

Huh? Europa gered. Ja maar dat wist u nog niet. Ook in Brussel weet men het nog niet maar het zit er aan te komen. Beleggers hebben met hun portemonnee gestemd in de afgelopen weken en hebben fiducie getoond. Griekenland ten spijt maar nog meer dankzij de dollarvooruitzichten is er gekocht. Naar verwachting volgt binnenkort meer, en niet zo’n beetje ook.

Het druipt er van af op de valutamarkten, Griekenland enz. Allemaal leuk, ok niet leuk. Maar naarmate dit intermezzo te lang de headlines blijft sieren wordt het saai, treedt gewenning op en verleggen we de blik naar iets nieuws waardoor de boel in beweging komt. Vergeet niet, beurzen en financiële markten hebben alleen last van nieuws als het volledig uit het niets komt. Anders is er rekening mee gehouden en is het verdisconteerd en kan het volgende rondje vooruitblikken beginnen.

Niet mee eens? Herinnert u zich de Oekraïne-kwestie nog? Das niet zo lang geleden hoor en sterker, het is nooit geëindigd. Wat wel gebeurd is, is dat het naar de achtergrond verdrongen is in ruil voor nieuwer nieuws. Wat dat betreft zijn het schermutselingen. Van tijd tot tijd hevige weliswaar, maar toch.

Het echte thema lijkt iets anders te zijn namelijk het wel en wee van de Amerikaanse dollar. Dat is al jaren zo en dat is dan ook de echte voedingsbodem van de opwaartse trend in de aandelenkoersen. Er is meer geld dan ooit. Behoudens korte termijn schrikreacties die op geopolitiek niveau wel van belang zijn, kent de markt het fenomeen van verdiscontering. Niet ten onrechte want zodra we het gevaar onderkennen is daar een verzekering op te bedenken die gewoon zijn prijs heeft. Als dan blijkt dat wat je denkt te verdienen hoger uit komt dan je verzekeringspremie…De rest lijkt me duidelijk, dan moet je het gewoon doen.

Dat betekent dus dat er gekocht wordt als men vindt dat er voldoende risico is in geprijsd naar het effect wat gesorteerd zou kunnen worden van iets dat we kennen. Rekensommetje dus. Nu maak ik die rekensom niet voor u, dat doen we met z’n allen. De een wat eerder dan de ander, de een met wat meer risicoacceptatie dan de ander, maar wel samen. Zodra dit een proces begint te worden, is het vaak al klaar en kijken we achterom en denken dan net als bij de Oekraïne-kwestie, waarom twijfelden we ook al weer op dat moment.

Dit is de stand van zaken in de Europese aandelenmarkt.

 

De EuroStoxx 50 index heeft deze week de correctieve daling beëindigd. Koersen staan op dezelfde koersen als voordat de Griekse kwestie een dieptepunt bereikte eerder deze maand. Wat zich tussendoor heeft ontwikkeld is de visie dat de Amerikaanse rente wel eens in september en in december verhoogd zou kunnen worden. Die speculatie heeft inmiddels de USD versterkt hetgeen weer heeft geleid tot het wegnemen van enige druk op een naar stijgen neigende eurokoers.

Iedereen weet wel dat de rente in de VS vroeg of laat zal moeten stijgen en dat Europa en Japan daar zeker niet in mee kunnen gaan. Wat ons dan rest zijn de vooruitzichten dat we nog een tijd kunnen profiteren van een lage eurostand. Dat met de wetenschap dat Draghi nog lang niet klaar is met z’n QE European style. Daar komen de rekensommetjes om de hoek kijken die als conclusie meedragen dat er dan aandelen gekocht moeten worden, en wel die van Europese bodem.

Het beleggersgedrag heeft een correctie gekend in dezelfde periode waarin de EUR/USD verhouding is opgelopen naar bijna 1,15. Met het neerwaarts bijstellen van die koers zien we dat bij een stand van 1,12 en de neiging snel verder te dalen de aandelenmarkten opleven. De volgende grafiek betreft de USD index waarin we duidelijk zien dat er een vergelijkbaar verloop bestaat tussen de Europese aandelenmarkten en de stijging van de USD waarde.

 

Ook hier is een correctie gestart na het eerste kwartaal en is het de opwaartse trend die de hoofdrichting bepaalt. We kunnen er nog lang en breed over discussiëren maar de beelden spreken voor zich. Griekenland is allang failliet en Europa bestaat nog. Daarnaast stel ik, de Europese aandelenmarkten staan op het punt de opwaartse trend te hervatten en doen dat samen met de waardestijging van de USD. Duurdere USD betekent lagere euro, en dus hogere aandelenkoersen. Pavloviaans maar daardoor niet minder waar. Vorige week werd daar een begin mee gemaakt en deze week heeft al een effect gesorteerd dat een optimistische visie rechtvaardigt. Prettig weekend voor nu.

Disclaimer

LeoMont verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de LeoMont Portefeuilles die opgebouwd zijn uit Goldman Sachs Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com