Nieuws/Financieel
794995
Financieel

Damrak in de ban van Griekse deal

De Amsterdamse beurs boog vrijdag een vroege dip om in een kleine winst. Beleggers wierpen in de middag enigszins de schroom van zich af vanwege het toegenomen vertrouwen in een snel akkoord om de Griekse schuldencrisis het hoofd te bieden.  AEX-fonds Ahold viel aardig in de smaak, terwijl AScX-aandeel Ordina het moest ontgelden nadat de automatiseerder waarschuwde voor een vertraging bij de omzetontwikkeling

Na een negatief begin eindigde de AEX-index op een plus van 0,4% bij een stand van 494,47 punten. De AMX steeg 0,2% naar 731,68 punten.

De grote beurzen elders in Europa hielden ook de voeten droog. Parijs en Frankfurt klommen beide 0,4%.

Berichten dat er een voorstel van de internationale geldschieters op tafel zou liggen, waarbij de noodlijdende Grieken in aanmerking kunnen komen voor verleninging van de schulden en een derde steunpakket, maakte de weg vrij voor een opleving van de koersen.

Verder kwamen er hoopvolle uitspraken uit beide kampen. Vanochtend zei de Griekse minister van Financiën Varoufakis dat Griekenland en de schuldeisers een 'morele plicht' hebben om een deal te bereiken. Minister Dijsselbloem zei dat het 'morgen echt moet gebeuren'.

"Het begint er steeds meer op te lijken dat Brussel en het IMF een handreiking doen om het eigen voorstel aangenamer te maken, waardoor het voor de Grieken makkelijker wordt om een deal te accepteren, stelt Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij Actiam. "Het is ook krap tijd doordat een mogelijk akkoord ook nog de parlementen van de EU-landen goedgekeurd moet worden. Alle opties staan echter nog open over de afloop van de Griekse schuldenperikelen, al verwacht ik nog steeds een positieve uitkomst."

Van zeijl houdt een slag om de arm over de verdere ontwikkeling van de aandelenmarkten bij het slagen van een Griekse deal. "Het is afwachten wat de rente in Duitsland gaat doen en hoe de rentes in de zuidelijke EU-landen die aan het maandag en dinsdag nog omlaag schoten en daarna weer opveerden, gaan bewegen. Het is ook opvallend dat ondanks de vrees voor een Grexit de euro tegenover dollar bijna niet reageerde. Daarnaast zal de aandacht weer uitgaan naar winstcijfers van bedrijven die vooral in Europa aan de beterende hand zullen zijn geholpen door meezittende olieprijs en prille economische herstel in de eurozone."

Volgende week staat een belangrijk cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt voor de deur met de publicatie van het officiële banenrapport. " Voor de Federal Reserve (Fed) is ook de loonontwikkeling van werknemers van belang bij het bepalen van het belangrijkste rentetarief  die al jaren op vrijwel nul staat. Naar verwachting zal de Fed in de tweede helft van het jaar in actie komen met een eerste renteverhoging, waarmee een aanzet wordt gegeven tot een verdere normalisering van het monetaire beleid in de VS."  Wall Street raakte na een voorzichtige start aardig op dreef.      

Bij de hoofdfondsen kon Ahold dat eerder deze week de Belgische branchegenoot Delahaize heeft ingelijfd, op flinke kopersinteresse rekenen en dikte 1,8% aan. Altice ging 1,1% vooruit. De Franse kabelmaatschappij  heeft het Nederlandse telecombedrijf KPN (+1,4%) op de lijst met gewenste overnameprooien staan. Altice kondigde daarnaast aan zijn bedrijfsstructuur aan te gaan passen, waarbij ondermeer de aandelen worden gesplitst.

OCI werd 1,5% hoger verhandeld. Het kunstmestbedrijf profiteerde van een consolidatieslag in de sector. AkzoNobel koerste 1,5% in de plus.

Delta Lloyd  noteerde 0,2% hoger. De verzekeraar heeft een deel van het langlevenrisico overgedragen aan de herverzekeringsmarkt. ING kon 1,2% bijschrijven.

Shell zat in de onderste regionen en liet 1% liggen. ASML ging 0,4% % omlaag, Philips verloor 0,4%.

Air France ontkent massaontslag

Bij de middelgrote fondsen gleed Galapagos 1,3% weg.  Fugro moest 1% afstaan.  Hekkensluiter Sligro leverde 2,7% in.

Aperam klom naar een winst van 1,1% geholpen door het optimisme bij de topman van de voormalige moederbedrijf ArcelorMittal over de vraag naar staal. Binckbank kreeg er 1,6% bij. NSI werd 2,1% meer waard. Eurocommercial Properties had de leiding met een plus van 2,3%.

Air France KLM boekte een fractionele winst.  Het nieuws in de Franse krant Le Monde dat Air France 3000 banen onder grondpersoneel gaat schrappen en 300 onder de piloten, maakte weinig indruk. Het Franse luchtvaartbedrijf ontkende dat een grootscheeps reorganisatie in de lucht hangt.

Het AScX-genoteerde Ordina dook 5,2% omlaag. Het IT-bedrijf zegt minder omzet te behalen uit projecten bij de overheid. Theodoor Gilissen last het nieuws als een omzetwaarschuwing.

Grontmij steeg 0,5%. Het Zweedse Sweco en advies- en ingenieursbureau Grontmij maken goede voortgang met de voorbereidingen van het formele overnamebod op laatstgenoemde. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.

DFT Avond

 

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

 

Meld u hier aan

 

of

 

Lees hier de laatste editie